Nina

Tone Pavček: Nina (Celjska Mohorjeva družba, 2011, 27 str., ilustrirala Daša Simčič, 18 eur)

Kaj je lahko lepšega, kot če Nina v dar dobi Pavčkovo zadnjo knjigo z naslovom Nina? 🙂 Ja, je že res, da sem si jo sama zaželela in knjiga tako ni bila presenečenje, a včasih je dovolj, da željo nekdo preprosto usliši.

Nina je drobna knjigica s podnaslovom Pesnitev za punčke. Knjiga je oblikovno in vsebinsko prečudovita stvaritev, v simboličnem smislu ob Pavčkovi smrti pa je tako še bolj pomenljiva … Gre za pesnitev v sedmih delih in na splošno je polna ljudskih elementov – sedem voda, sedem gora, čez sedem let. Nina je majhna deklica, ki izgubi mamo in postane sirota. Prisluhne dobremu neznancu, ki jo vodi skozi drn in strn in jo pripelje do ljubezni in sreče.

Knjigo je tako lepo držati v rokah, ker je format majhen in lahek, listi so svetleči in gladki, ilustracije Daše Simčič pa so tako nežne in bistre, da Pavčkovemu besedilu dodajajo tisto pravo piko na i.
Pesnitev o življenju in pogumu, o upanju in ljubezni. O majhni Nini, ki odraste. Ne morem si kaj, da ob branju ne bi bila naravnost ganjena 🙂 Knjiga, h kateri se bom zagotovo vračala in vračala …
P. s.: Tone Pavček pa ni pozabil niti na fante. Zanje je napisal pesnitev z naslovom Svit, krilati konj.

KOMENTARJI

  1. […] ilustracije akademske slikarke Daše Simčič. Njeno barvito delo sem pred leti občudovala tudi v Pavčkovi pesnitvi Nina. Druga odlika te slikanice je tema, ki je v slovenskem prostoru v tej obliki za najmlajše […]

Dodaj odgovor