Dan zmage

D. Čater, M. Kumerdej, A. Skubic, S. Tratnik, G. Vojnović: Dan zmage (Študentska založba, 2012, 124 str., 5 eur)

Letošnja Fabula je rodila tudi zbirko kratkih zgodb, v kateri so vsak po eno zgodbo prispevali različni slovenski avtorji. Meni se taki projekti zdijo zanimivi, res pa je, da Dan zmage ponuja zgodbe, ki so stilno in motivno precej v okvirjih vsakega od avtorjev, zato bistvenih fabulativnih presenečenj v zbirki ni.
Čater je uporabil lik tujca v čenč željni slovenski vasi, Kumerdejevo sem sicer brala prvič, pa me s svojo zgodbo o fantu brez očeta in beli bradi, ki bi ga morda lahko nadomestila, ni prav zares pritegnila. Največ pozornosti je tako vzbudil Skubic, ki v sekvencah opisuje nekakšen resničnosti šov, v katerem so posamezniki obremenjeni z lastnimi grehi in, hecno, za samopromocijo skrbijo s pisanjem blogov. Zgodba Suzane Tratnik je postavljena na neprijazno ulico, kjer dekle išče zavetje in ljubezen, Vojnović pa zaide v bolj lahkotno tematiko, daleč od čefurjev in Jugoslavije – njegov lik gre na sprehod do lekarne, da bi kupil nosečniški test za svojo študentsko ljubico. Vsak lik doseže neke sorte svoj dan zmage, a jaz po branju zbirke prav zares zmagovalnega občutka vseeno nisem čutila.
Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail to someonePrint this page

KOMENTARJI

  1. Prebrano. Zgodbe, zelo različne, vendar silno zanimive. Tudi name je največji vtis naredila zgodba Skubica z resničnostnim šovom "Gulag". Očitno so zgodbe zame vedno bolj vabljivo branje.

Dodaj odgovor