Mala Lina in Mali Leon

Linne Bie: Mala Lina se igra doma (Kres, 2006, 14 str.)
Linne Bie: Mali Leon je lačen (Kres, 2006, 14. str.)

Z mojim najmlajšim bralnim družabnikom sva redno obdana z raznimi slikanicami, trenutno predvsem s kartonkami. In ker bi bilo prav vse nemogoče predstaviti tudi na blogu, sem se odločila, da bom sproti delala lasten izbor tistih, ki so po mojem mnenju najbolj primerne za določeno razvojno obdobje dojenčka/malčka, pa še posebej lušne so povrhu. 
Določene informacije o teh knjigcah bom tako zapisala pod oznake na koncu objave – poklikate želene in videli boste vse objave s podobno oznako (npr. klik na oznako ‘kartonke’ vas bo vodil do vseh objav na Bralnici, ki si povezane z njo).
Založba Kres se bo pogosto pojavila v teh zapisih, ker izdaja krasne kartonke. Velike ilustracije, malo besedila – to je tisto, kar lahko pri branju z dojenčkom izkoristimo že takoj, ko se rodi. Okej, novorojenček je pač bolj zaspan, tudi vidi še ne vsega, kar mu pokažemo, a dobro sliši. In iz meseca v mesec bodo dojenčka strani, ki mu jih listamo pred očmi, zanimale bolj in bolj, zato ne vidim razloga za odlašanje s to aktivnostjo. 
Kartonki Mala Lina se igra doma in Mali Leon je lačen sta že taki, da lahko otročka od npr. 3. meseca naprej (številka je približna, ker je vsak otrok samosvoj in drugače dojemljiv) zelo, zelo razveselita in zanimata. Na levi strani je narisan in poimenovan velik predmet, na desni pa sta Lina in Leon v akciji – ona se igra, on pa mljaska kosilo. Slikanici sta sploh  primerni pa za malčke, ki že prepoznajo pomene in točno vejo, kaj pomeni držati žlico v rokah in kako se žoga hitro odkotali iz njih.
Glavno prednost takih knjigic vidim v tem, da ponujajo več možnosti za interpretacijo – z dojenčkom jih lahko odpreš velikokrat, on se jih verjetno ne bo hitro naveličal, pripoved pa lahko ob ilustracijah vsakič oblikuješ po svoje. Pri naju s sinkom se najpogosteje zgodi to, da se neke kartonke prej kot on naveličam jaz. Odrasli pač hlepimo po novem in novem, dojenček pa je občasno kot zlata ribica, sploh če mu isto knjigo/igračo ponudiš po nekajdnevnem premoru, haha. 

Dodaj odgovor