ZAKAJ DIETE NE DELUJEJO?!

Priročnik Zakaj diete ne delujejo?! najprej nagovori z izvirno zunanjo podobo, z nenavadno vijolično-rdečo barvno paleto in ilustracijami, ki med prelistavanjem bodejo v oči na zelo pozitiven način, tako oblikovno kot motivno.

Med branjem knjiga razširja svoj naslov in od diet, ki jih obravnava drugače, kakor smo vajeni iz gore popularnih in hitro spisanih priročnikov na to temo, vodi do vsesplošnega opisa tistih področij človekovega bivanja, ki so znana tudi tistim, ki jih diete sicer ne zanimajo zelo. Zato se nikar ne zaletite. Recepta za pet kilogramov manj v delu psihologinje Mojce Majerle, ki vodi zavod Zanos, ni.

O nas osupljivo veliko pove naš način prehranjevanja, pa naj bo spontan ali strogo nadzorovan. Hrana že dolgo ni le sredstvo tešenja lakote. Roke, usta in oči pogosto hočejo več/manj živil iz povsem drugačnih razlogov. Dolgčas? Jem. Nervoza? Jem. Strah? Jem. Zaljubljenost? Jem. Morda pa ob doživljanju vseh teh stanj in čustev počnem ravno obratno – ne jem. V obeh primerih s hrano iščem nekaj, česar mi dolgoročno verjetno ne bo dala.

Mojca Majerle je razvila avtorski program t. i. zavestnega prehranjevanja, h kateremu vabi na prijazen, čuteč in razumevajoč način. Bralca ne podcenjuje, niti ga ne pomiljuje. Ne vsiljuje mu mnenja, temveč mu s predlogi širi polje radovednosti zase.

Ponuja 9-tedensko (samo)raziskovanje, ne samo svojih prehranjevalnih navad, temveč vsega, kar se veže nanje – misli, čustev in telesnih občutkov. Priročniku je v kompletu dodan tudi delovni zvezek, kamor zapisujemo svoja dognanja, brez potrebe po enem in edinem pravilnem odgovoru.

Odgovora tudi ni mogoče dati na vprašanje, katero dieto naj izberemo. Po prebrani knjigi Zakaj diete ne delujejo?! postane jasno, da diete ne morejo rešiti naših težav s težo, z videzom in s prehranjevanjem, pač pa moramo za to vzpostaviti ali obnoviti stik s tistimi deli naše osebnosti, ki nas najbolj pestijo. Hranimo jih s hamburgerji, krompirčkom, kokakolo, chia semeni in z mandarinami, a v sebi smo zlakoteni po nečem povsem drugem. Odkrijmo te dele, priznajmo si jih, ponudimo jim sprejetje in mir. December, mesec preobloženih miz, je odlična priložnost za to. Ne le priložnost, pač pa … izziv.

Mojca Majerle: ZAKAJ DIETE NE DELUJEJO?! (Buča, 2014, 157 str., ilustrirala Ana Baraga)

KOMENTARJI

  1. […] pametno odreči pri obrokih (telefon je kot eden od motilcev prehranjevanja omenjen tudi v knjigi Zakaj diete ne delujejo?!) in ob organiziranem druženju s partnerjem in prijatelji – najboljša motivacija: […]

  2. […] Še boljši uvid v t. i. zavestno prehranjevanje opisuje Mojca Majerle v odličnem priročniku Zakaj diete ne delujejo?! […]

Dodaj odgovor