Zakaj diete ne delujejo?!

To je knjiga, ki najprej nagovori s svojo zunanjo podobo, z nenavadno vijolično-rdečo barvno paleto in ilustracijami, ki med prelistavanjem res bodejo v oči na zelo pozitiven način, tako oblikovno kot motivno. Med branjem pa knjiga razširja svoj naslov, in od diet, ki jih obravnava drugače, kakor smo vajeni iz gore popularnih in hitro spisanih priročnikov na to temo, vodi do vsesplošnega opisa tistih področij človekovega bivanja, ki so znana tudi tistim, ki jih diete sicer ne zanimajo zelo. Zato se nikar ne zaletite.

Osupljivo veliko pove o nas naš način prehranjevanja, pa naj bo spontan ali strogo nadzorovan. Hrana že dolgo ni le sredstvo tešenja lakote, roke, usta in oči včasih želijo hočejo več/manj iz povsem drugačnih razlogov. Dolgčas? Jem. Nervoza? Jem. Strah? Jem. Zaljubljenost? Jem. Morda pa ob doživljanju vseh teh stanj in čustev počnem ravno obratno – ne jem.
Avtorica, psihologinja, je sama razvila program zavestnega prehranjevanja, h kateremu vabi na prijazen, čuteč in razumevajoč način, ki se čuti skozi vsako zapisano besedo. Bralca ne podcenjuje, niti ga ne pomiljuje, ne vsiljuje mu mnenja, temveč mu s predlogi širi polje radovednosti, zanimanja zase. Ponuja 9-tedensko (samo)raziskovanje, ne samo svojih prehranjevalnih navad, temveč vsega, kar se veže nanje – misli, čustev in telesnih občutkov. Priročniku je v kompletu dodan tudi delovni zvezek, kamor zapisujemo svoja dognanja, brez potrebe po enem in edinem pravilnem odgovoru. Kot tega ni mogoče dati na vprašanje, katero dieto naj izberemo. In kakor postane po prebrani knjigi res jasno in logično, da diete ne morejo rešiti naših težav s težo, videzom in prehranjevanjem, pač pa moramo za to vzpostaviti ali obnoviti stik s tistimi deli naše osebnosti, ki nas najbolj pestijo. Hranimo jih s hamburgerji, krompirčkom, kokakolo, chia semeni in z mandarinami, a v sebi smo zlakoteni po nečem povsem drugem. Odkrijmo te dele, priznajmo si jih, ponudimo jim sprejetje in mir. December, mesec preobloženih miz, je odlična priložnost za to. Ne le priložnost, pač pa … izziv.

Mojca Majerle: ZAKAJ DIETE NE DELUJEJO?! (Buča, 2014, 157 str., ilustrirala Ana Baraga)

KOMENTARJI

  1. […] pametno odreči pri obrokih (telefon je kot eden od motilcev prehranjevanja omenjen tudi v knjigi Zakaj diete ne delujejo?!) in ob organiziranem druženju s partnerjem in prijatelji – najboljša motivacija: […]

  2. […] Še boljši uvid v t. i. zavestno prehranjevanje opisuje Mojca Majerle v odličnem priročniku Zakaj diete ne delujejo?! […]

Dodaj odgovor