Mala Nadja in še manjša Barbara

Ivan Mitrevski: Mala Nadja in še manjša Barbara (samozaložba, 2015, 15 EUR)

Zelo smešen strip sem dobila v roke! Je slovenskih barv in besed, ki jih riše in piše očka Ivan. Očetovstvo poudarjam namenoma, ker je ta strip zelo osebna zbirka visoko humornih anekdot iz Ivanovega družinskega življenja, katerega tempo glasno in jasno narekujeta najmlajši članici. Starejša sestra je Nadja, mlajša pa Barbara. 
Če ste mladi starši, če imate prvega otroka, če imate morda že drugega ali tretjega – ah, prav vsi, ki imate kaj stika z otroki, ki že kaj govorijo in veliko hodijo tečejo, se boste nakrohotali tem obče znanim tragikomičnim resnicam o liziki, ki si jo nenadoma zaželi malček in jo hoče TAKOJ, o stopnjah joka, ki jih je možno določiti pri trmoglavem javnem izbruhu, o spreminjajočih se muhah in slonih, ko bi za večerjo zdaj jajčko, potem pašeto in emm, ne, zdaj bi pa kosmiče … Ko boste brali ta strip, se vam bo vaš otrok naenkrat zazdel tako običajen. Že v naslednji minuti, ko vam bo strip nenežno vzel iz rok, bo ta sodba vaši glavi preklicana.
Tebi, odraslemu, tistemu, ki naj bi držal vse niti družinskih nasprotujočih se sil v rokah in upravljal z daljincem, štedilnikom in otroškim vozičkom, se občasno pač kravžljajo živci, ker to načeloma prikupno bitje, ki si ga rodil ali vsaj imel lep delež zaslug pri tem, včasih popolnoma izgubi kompas in družinsko barko spremeni v podmornico. Ob vsakodnevnih izpadih se lahko zatečeš k preklinjanju, samopomilovanju ali prenajedanju, lahko pa narišeš strip in svoje mini starševske zagate prikažeš tako, da bodo spomini celotne družine za zmeraj prisrčni, pa četudi se navezujejo na otroka v popolni zimski opremi, ki kriči ‘Lulat!’. V trenutku krika ti je v želodcu verjetno kar zagomazelo od naveličanosti zaradi ponovnega odmotavanja in zamotavanja otrokovega šala iz flisa, ki ga itak noče nositi (in to tudi jasno izrazi – prav vsakič!), a v stripu te občutke le bežno nakažeš, izpostaviš pa prisrčnega otroka, ki v principu reeees noče nič drugega kot lulati. Ostane torej le še tisto hecno, kar je Ivan spretno ujel v prav vsak sestav sličic iz otroštva svojih deklet! Mega zabavno!

Strip lahko za 15 EUR menjate neposredno pri Mali Nadji.

KOMENTARJI

  1. Vaša predstavitev knjige se mi zdi super.

Dodaj odgovor