ZBRKA POEZIJE

Če Zbrko poezije le ošvrkneš s pogledom, zagledaš zanimivo naslovnico, morda na njej prepoznaš znan obraz, in če si nagnjen k hitremu sklepanju, jo zapreš, saj se ti zdi, da mlada in lepa punca pač ne more imeti ničesar povedati ali pa je vse le plod njenega priimka (oziroma dveh). Dobro, nimaš čisto prav … 

No, pa NI dobro! Sklepanje glede na to, kdo je knjigo napisal in kaj je na naslovnici, se dogaja prepogosto predvsem pri mladih, manj izkušenih bralcih, ki s tem zamudijo marsikatero bralno doživetje. Tarnamo, da jih je doma in v šoli zelo težko privabiti h knjigam, še težje k branju poezije. Ob Vodnikovem Zadovoljnem Kranjcu (klikni, če upaš) v srednji šoli skoraj jokajo od smeha, ne pa od domoljubja. Drznem pa si trditi, da mladih ni tako nemogoče pritegniti k branju. Prav obraz in znano ime, mlada in lepa punca, lahko privabita pozornost tistih najstnikov, ki Zbrke poezije sicer ne bi odprli. Kaj se zgodi, ko jo?

 

Kaj prinaša Zbrka?

Zbrka poezije je zbirka 60 pesmi, ki jih je od srednje šole do študentskih let napisala Zala Đurič Ribič. Zbirka se prebere na mah in takoj je jasno, da ji naslov (posrečena besedna igra) zelo dobro pristaja – zbirka, ki je zbrka, zbrka, ki je zbirka. Vsakega nekaj: naivna najstniška zaljubljenost, bežni namigi na spolnost, odmerjeni vulgarni izrazi, pričakovana mladostna razočaranja in presenetljivi vseživljenjski uvidi. Lirski subjekt si v nekaterih pesmih dovoli pomodrovati, hkrati pa do sebe in svojega védenja (ter mladosti) ohranja razdaljo, kar dela to poezijo simpatično. Tisto, kar pri Zalinih pesmih še posebej izstopa, sta humor in (samo)ironija, ki se kažeta skozi poigravanje s sodobnim slovenskim slengom, ne da bi bil ob tem storjen kakršenkoli jezikovni greh.

V zbirki vidim odličen šolski material, primeren za višje razrede osnovne šole in vse letnike srednje šole. Zdelo se mi je, da bi branje Zalinih pesmi letošnje maturante lahko poneslo tja, kjer že tako ali tako so: v mladost in igrivost.

 

Zbrka v šoli

Iz zbirke sem izbrala več tematsko in oblikovno različnih pesmi. Oblikovala sem delovni list z vprašanji, ki so jih dijaki pri interpretaciji poezije, ki je del učnega načrta, tako ali tako že vajeni: vtis ob prebranem, pesniška sredstva, zunanja zgradba pesmi, motivi, ideje, kritika prebranega ipd. (Če za svoje pedagoško delo potrebujete dokument z delovnim listom, mi pišite na nina.presern@guest.arnes.si.) Videlo se je, da dijake Zbrka poezije zanima – verjemite, v šoli se pri vsakem obravnavanem besedilu to ne zgodi v taki meri (spomnimo: zgodilo se je tudi pri SLOLvenskih klasikih 1, knjigi leta).

Od leve proti desni: Nataša Detič, Zala Đurič Ribič ter dijaka Gorana in Jošt

Glavni cilj izstopa iz učnega načrta je bil, da dijaki pripravijo intervju z avtorico zbirke, Zalo Đurič Ribič, ter z urednico zbirke in direktorico založbe Ocean, Natašo Detič. S tem so spoznali več plati organizacije javnega dogodka. Dijaki so raziskali gradivo o zbirki (objavljene recenzije v medijih, spletno stran založbe itd.) in gostji (guglaj, fejsbukaj, instagramaj – k temu dijakov ni treba dvakrat povabiti, haha), nato pa so v skupinah pripravili po tri vprašanja za obe dami. Zanimalo jih je, kako je Zala ustvarjala zbirko, kako je pristopila do urednice, kakšno je delo založnika, katera pesem iz Zbrke poezije je gostjama najbolj všeč … Uredila sem vprašanja in vodenje intervjuja prepustila dijaškemu voditeljskemu paru, ki se je v tej vlogi poskusil prvič. Pogovor je bil odličen in sproščen, spremljali so ga razredi nižjih letnikov in nekateri profesorji.


GDČ. ŽREB: Kaj ti ta hip povzroča totalno zbrko v življenju? Svoj odgovor zapiši v komentar pod to objavo na blogu, in sicer do nedelje, 2. 5., do polnoči. Nekomu od sodelujočih bom poklonila Zalino zbirko.


Kaj smo s tem dosegli? Branje poezije skozi prepoznaven in mlad obraz, ki za dijake pomeni lažjo identifikacijo, sodobnost in svežino, zato nemudoma pritegne. Te moči mnoga literarna besedila v učnem načrtu za slovenske gimnazije nimajo (več), zato so taki odmiki od vsakdanjega šolskega dela približevanje življenju samemu.


Zala Đurič Ribič: ZBRKA POEZIJE (Ocean, 2016, 69 str., 14,99 EUR)

KOMENTARJI

  1. Trenutno zbrko v življenju mi povzročajo dolgi sivi, deževni dnevi, ki zahtevajo neskončne količine moje energije in s tem povzročijo nemir in zmedo in zbrko. Vendar se tu pa tam med oblaki nasmije sonce in mi reče naj še malček zdržim in me bo objelo s toplimo in novimi zalogami pozitive.

  2. Trenutno zbrko meni in druzini povzroca predvsem vsako tedenski novi ukrepi v imenu boja proti covidu. Še posebej se to odraza v zivljenju nasega prvošolčka.

  3. Zbrko mi trenutno povzroča pomanjkanje časa, na nočni omarici pa me čakajo same fine knjige, ki kar kličejo: Vzemi me v roke. Poletje, prosim te, pridi čim prej!

  4. Zbrko v teh dneh mi povzroča samo dejstvo, da ne vem, kako sploh (pravilno) reagirati, konstantno mešanje upanja in razočaranja, kaj sploh pričakovati (od prihodnosti) in kaj narediti zanjo?

Dodaj odgovor