BEREM SINKU 2-4

Dragi bralec Gdč. knjige, na voljo je nadaljevalni priporočilni knjižni seznam BEREM SINKU 2-4. Seznam boš prejel na svoj e-naslov, ko boš izpolnil obrazec na samem dnu strani. Pred tem vseeno preberi, katerim otroškim slikanicam sem dala posebno mesto in zakaj nekaterih, morda od vas najbolj pričakovanih, na seznamu (še) ni?

KOMU JE NAMENJEN SEZNAM BEREM SINKU 2-4?

Knjižni seznam BEREM SINKU 2-4 je namenjen odraslim, ki berete 2- do 4-letnim otrokom. To je skupina predšolskih bralcev, ki zanimanje za knjigo kažejo na različne načine. Prav tako se v tej starostni skupini pojavlja več razlik glede na to, koliko slušne pozornosti zmorejo otroci.

Prvi priporočilni knjižni seznam za najmlajše, BEREM SINKU 1-2, je dostopen tukaj. Naročilo ga je že več kot 600 bralcev bloga!

Mnoge knjige na seznamu ste ob branju z otroki že spoznali, nekaterih morda še ne. Vašemu 2-letniku se bo marsikatera slikanica na seznamu zdela še predolga in kateremu od 4-letnikov krepko prekratka. Namig: dvoletniku daljšo slikanico berite v več delih, 4-letniku pa s seznama preberite 5 slikanic zapovrstjo.

S seznamom želim jasno orientirati odrasle, tako starše, stare starše kot vzgojitelje, logopede, psihologe ipd., da bi še več poudarka namenili kakovosti slikanic, ki jih berete otrokom. Te z vsebino poudarjajo vrednote, kot so sodelovanje, prijateljstvo, sočutje, prijaznost, postavljanje meja, razumevanje svojih čustev in čustev drugega …

KATERE KNJIGE NAJDEŠ NA SEZNAMU?

Slikanice na seznamu so izobraževalne (spoznavanje telesa, čustev, vsakodnevnih navad ipd.), opogumljajoče (premagovanje strahu pred temo, opustitev dude, odhod v vrtec) in zabavne. Ne prepričajo le z zgodbo, temveč tudi z likovno podobo, ki je zelo premišljena in omogoča boljši stik otroka s knjigo.

Na seznamu BEREM SINKU 2-4 so tudi konkretni nasveti, kako brati predšolskemu otroku. Še več jih ponudita logopedinji iz Logopedskega kotička: tukaj.

Na seznamu je 68 naslovov otroških knjig različnih slovenskih založb. Gre za prevodne in izvirne slovenske slikanice, razvrščene po abecednem redu glede na avtorja. Ob vsakem naslovu je izpostavljena vsaj ena prevladujoča tema slikanice, zaradi česar se boste za branje knjige morda še lažje odločili.

KATERIH KNJIG NA SEZNAMU NI?

Na seznamu mogoče pogrešate pravljice Svetlane Makarovič ali klasike bratov Grimm in Hansa Christiana Andersena. Temelj oblikovanja seznama so sinove bralne izkušnje, zato so na seznamu knjige, ki sva jih intenzivno brala med njegovim 2. in 4. letom. Priporočam jih zaradi močnega zavedanja, kaj so mu takrat dale, kako se je nanje odzival glede na zvrst (poezija, izštevanke, strip …), temo, dolžino in razporeditev besedila, ilustracije ipd. Daljšim pravljicam sin v tem starostnem obdobju še ni želel ali zmogel prisluhniti.

Med tistimi, ki boste do torka, 19. decembra, naročili brezplačen izvod seznama BEREM SINKU 2-4, bom izžrebala štiri, ki boste prejeli eno od slikanic na seznamu: Lov na medveda, Poredni Petit, Na žarku svetlobe ali knjigo Deček in hiša.

KAKO LAHKO POMAGAŠ PRI DELITVI SEZNAMA?

Želim si, da bi seznam BEREM SINKU 2-4 med ljudmi zaokrožil na podoben način kot prejšnji, BEREM SINKU 1-2. Lahko ga delite na spletu, na družabnih omrežjih, po e-pošti ipd. Mnogi ste me presenetili tudi z delitvami seznama v stvarnem življenju. Seznam so na svoje oglasne deske pripeli nekateri slovenski vrtci, bralka ga je zasledila v čakalnici pri logopedu, nekateri starši pa so ga v natisnjeni obliki razdelili med svoje kolege, ki berejo otrokom. Hvala! Zdi se, da s tem skupaj prispevamo k dvigu družbenega in osebnega zavedanja, kako pomembno in zabavno je branje predšolskemu otroku.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail to someonePrint this page

Dodaj odgovor