ŽIVALSKI DNEVI

Kako rade bi se kokoši in lisice napravile čisto po človeško in kako pogosto se človek počuti povsem po slonje ali žabje! Da to povsem drži, je ilustratorka Jana Fak dokazala v svoji izvirni slikanici ŽIVALSKI DNEVI. Oglej si lično zbirko pisanih živalskih portretov in raznolikih razpoloženj, ki nase opozarja z roza naslovnico.

P. S. Ni samo za punce!

Živalice Jane Fak, ilustratorke in oblikovalke, Mariborčanke, ki živi v Nemčiji, so zaprtih oči. Gleda samo njen polž. To sem opazila šele, ko je na to opozorila ena od mlajših bralk na Facebook strani knjige. Odlična pozornost, a?

Živali v slikanici se pred bralca postavljajo v izbranih oblačilih, skrbno dopolnjenih z modnimi dodatki, kot so klobučki, očala, gumbi in dežniki. Te živali vejo, kdo so, človek, ki jih riše in nam o njih pripoveduje, pa v Živalskih dnevih ni zmeraj tako prepričan o samem sebi, in to iskrenost, prepleteno z obilo (samo)ironije, bralec nemudoma začuti ter ceni!

V oblačkih na levi se na vsaki lihi strani razkrije, kako pisan, ranljiv in dojemljiv je miselni svet človeka. Na pošti se razjezi, v hribih razveseli, na parkirišču ujezi, v gneči je prestrašen, v postelji sproščen.

Ni čudno, da Jana Fak v teh občutkih najde iztočnice za smiselne primerjave z vedenjem živali. Že slovenska frazeologija je bogata z njimi – biti majhen kot mravlja, neroden kot slon, počasen kot polž … Avtorica to še razširi in nam pove, da je včasih čisto po pujsje, drugič po kravje in občasno po žabje. Vse sorte drobnih vsakodnevnih trenutkov in občutij v Živalskih dnevih prepoznaš tudi pri sebi, kajne?

“Če boš kdaj začuden, ker se tudi ti počutiš povsem drugače, nenavadno in po živalsko, se spomni, da nisi edini, ker obstaja tam nekje še nekdo, ki se prav v tem trenutku počuti popolnoma enako.”

Ali ne bi v tej malo drugačni živalski zbirki kaj zase našla tudi tvoja zvesta prijateljica, nečakinja, ki se ji ne ljubi veliko brati, sodelavka, ki se zadnje čase preredko smeji, ali tvoja mama, zaljubljena v vse, kar leze in gre? Živalske dneve vidim kot odlično knjižno darilo – pa še božič ni!

Kaj o Živalskih dnevih in ustvarjanju pravi Jana Fak?

O roza naslovnici: Roza mi je zelo blizu, pa ne samo roza. Rada imam močne in žive barve in kombinacije. Vsaka je skrbno izbrana, ker oddaja prav posebno vibracijo.

O navezanosti na živali v knjigi: Čisto vsaka žival v knjigi predstavlja en delček mene, zato nisem prav posebej navezana samo na eno. Sicer obožujem muce.

O prvem in zadnjem živalskem portretu iz slikanice: Najprej sem narisala muco, ki je tudi prva v knjigi, nazadnje pa srako. (Gdč. opomba: v knjigi je zadnji ljubek polh.)

O risanju: Prepuščam se kreativnemu momentu. Včasih najprej napišem besedilo in potem rišem, včasih obratno. Važno je, da se pri vsem tem neznansko zabavam.

O biti sam svoj šef: Krasno je! Moram priznati, da sama sebi kar velikokrat težim, sploh kadar nekaj ni tako, kot sem si zamislila. Imam velika pričakovanja do sebe. Skoraj nikoli ni naporno, razen ko sem primorana urejati papirje in nekreativne stvari – tega ne počnem prav rada.

[GDČ. ŽREB] Slikanico Živalski dnevi bom podarila izžrebanemu bralcu Gdč. knjige, ki bo do nedelje, 14. oktobra 2018, povedal, kateri živali je najbolj podoben v trenutku, ko piše ta odgovor. Zapiši ga v komentar pod to objavo, na Facebooku ali na Instagramu.

Jana s svojimi ilustracijami okrašuje tudi skodelice za kavo (ali ni čudovita?), majice, puloverje, enodelne kopalke, legice, kartice in drugo. Med majicami ti bodo dale vetra All different, all equal, portretirana Oh, my Frida, zelo lep Cankar na majici Ivan in druge … Še več njenih izdelkov si oglej v spletni trgovini (TUKAJ).

Jana na Instagramu:

@janafak_illustration

@janafak_collection


Jana Fak: ŽIVALSKI DNEVI (Graficdesign, 2018)

Objava je nastala v sodelovanju z avtorico slikanice.

 

 

KOMENTARJI

 1. Trenutno sem podobna sovi – gledam na veliko. 🙂

 2. Danes se počutim kakor gos, zleknjena na vroči okenjski polici, leva noga mi binglja preko. Gledam to sončno jesen in si mislim: nič ni več, kakor je bilo. Leteti na jug ali ne, to je sedaj vprašanje 😉
  Hvala obema, Jani in Gdč. za popestritev dneva
  Snežinka! Pozdrav iz Nemčije

 3. Mojo mini gospodično je obiskala bolezen,zato sem nekako v stilu mama bear trenutno. Mami medvedka,ki kuha čajčke,greje,carta,poje,boža in tolaži,da je zdravje blizu 🙂

 4. Podobna sem koali udobno zleknjena na zofi in leno berem 😉

 5. Trenutno sem najbolj podobna lenivcu ?. Pred mano je velik kup perila, ki caka, da ga nekdo zlika. Jaz pa samo leno polezavam, ga gledam in cakam, ce se bo slucajno samo zlikalo ??

 6. Trenutno se počutim kok krokodil jokica, ki je danes med triurnim ruvanjem modrostnega zoba potočil kar nekaj krokodiljih solz.

 7. Jaz sem pa kot koala, ki rabi skoraj cel dan spanca, da se spocije. ? zzz

 8. Po dolgem času nespeča, zdajle definitivno njeno visocanstvo, Sova ?

 9. Trenutno se pocutim kot slon, proti popoldnevu pa upam na metulja.

 10. Berem zvečer in upam da me čaka medvedji spanec, ki gre na zimsko spanje . (you wish -imam 4mesece starega otroka) ?

 11. Pred nedavnim sem se počutila “po kurje” ??

Dodaj odgovor