Proti severnemu vetru

Daniel Glattauer: Proti severnemu vetru (Cankarjeva založba, 2010, 287 str.)
Proti severnemu vetru je dinamičen in lahkoten (a ne poneumljajoče lahek) ljubezenski roman, ki ga še bolj zanimivega dela njegova oblika – roman je namreč sestavljen iz vrste elektronskih sporočil med moškim in žensko, ki se po naključju zapleteta v izmenjavo e-pošte, ne da bi se poprej sploh spoznala.
Vir

E-sporočila v romanu delujejo razmeroma avtentično, bralca pa besedni ping-pong med Leom in Emmi zabava do te mere, da knjigo le stežka odloži. Niti ni važno, ali verjamete v to, da se lahko zaljubimo v nekoga, ne da bi ga ob tem sploh kdaj držali za roko ali z njim stali iz oči v oči, kajti Leo in Emmi vas bosta morda prepričala v to, da lahko spretno oblikovani stavki, zapakirani v mikavno in pripravno moderno e-obliko v času, ko vse manj pišemo in beremo, zaigrajo na tisti del nas, ki hlepi po tovrstni pozornosti, četudi virtualni.  Ali je konec srečen? Preberite in ugotovite. A zdi se mi, da boste za ta odgovor bralci morali poseči še po drugem delu te e-zaljubljenosti, ki nosi naslov Vsakih sedem valov.

Leo tipka Emmi v enem izmed začetnih sporočil, ko sta ugibala o zunanjosti drug drugega:
Pišete kot tridesetletnica. Ampak imate jih okoli 40, recimo 42. Po čem to razpoznam? – Tridesetletnica ne bere redno »Like«. Povprečna starost naročnice na »Like« je okoli 50 let. Vendar ste mlajši, saj se poklicno ukvarjate s spletnimi stranmi, tako da bi lahko spet bili 30 ali celo bistveno manj. Seveda pa nobena tridesetletnica strankam ne pošlje množičnega maila, da bi jim zaželela »Vesel božič in srečno novo leto«. In končno: ime vam je Emmi, torej Emma. Poznam tri Emme, vse so starejše od štirideset. Pri tridesetih se ne imenuješ Emma. Emma se imenuješ znova, če si mlajša od 20, a mlajši od 20 niste, sicer bi uporabljali besede, kot so »kul«, »mega«, »zakon«, »hudo«, »heavy« in podobno. Poleg tega ne bi uporabljali velikih začetnic niti ne bi pisali celih stavkov. In sploh bi imeli početi kaj boljšega, kot pa se pogovarjati z domnevnim profesorjem s pomanjkanjem humorja in z zanimanjem čakati, za kako mlado ali staro vas bo ocenil.(Glattauer, 2010)
O knjigi Proti severnemu vetru so govorili tudi v eni izmed oddaj Knjiga mene briga na TV Slovenija 1.
Pisatelj in novinar, Avstrijec Daniel Glattauer, pa bo svoje pisanje v živo predstavil tudi slovenski publiki, in sicer 25. januarja 2011 (Knjigarna Konzorcij, Ljubljana) in 26. januarja 2011 (Mestna knjigarna Maribor, Maribor), vsakič ob 18:00. 
Knjiga je po ceni 11,95 eur na voljo v mnogih knjigarnah po Sloveniji, v knjižnici pa boste ta trenutek nanjo zaradi velikega povpraševanja najverjetneje malce čakali.

KOMENTARJI

  1. V Delu ta roman izhaja zdaj kot podlistek. Edini podlistek, ki me je do zdaj sploh pritegnil in že po nekaj začetnih objavah vidim, da bo treba vzeti celo knjigo v roke, ker mi tako majhna količina besed na dan ni dovolj. 🙂

  2. U, uporabna informacija, marushka 🙂

    Očitno so se založniki povsem vrgli na promocijo te knjige, ker je bila 23. decembra 24 ur dostopna tudi preko spleta (v organizaciji MK) – zanimivo bi bilo izvedeti, koliko klikov je dosegla. In akcijo morda ponoviti – tudi jaz sem jo prebrala tako 🙂 Zanimiva bralna izkušnja tako preko ekrana.

  3. jaz sem to knjigo prebral v enem večeru, ko je bla objavljena preko interneta in takoj se je uvrstila med mojih top 5 knjig pa sem v najstniških letih (zdaj malo manj) prebral na tone knjig.

    lp, Marko.

  4. Marko, zdaj pa bo treba predelati še drugi del, Vsakih sedem valov. Da vidimo, kaj se zgodi z Leom in Emmi … ali pa sta se za večno izgubila na spletu? 🙂

Dodaj odgovor