Ti praviš paradižnik, jaz pravim paradajz

Annabelle Gurwitch in Jeff Khan: Ti praviš paradižnik, jaz pravim paradajz: ljubezenska zgodba (Založba Primus, zbirka Mrhe, 2010, 300 str., prevod Ana Šorc)

Ja, še ena ljubezenska zgodba, a ta ima vsaj domiseln in privlačen naslov, kajne? In tudi navadna ljubezenska zgodba ni. Ne, tukaj se moški in ženska sicer zaljubita, preselita pod eno streho, ustvarita otroka in plujeta skozi 13 let zakona, a kakšen zakon je to! Jaz, zaenkrat zakonsko neoporečna, sem med branjem tu in tam nervozno vihala obrvi in pihala skozi nos v stilu: A res?! Tako, da je potem?!
Annabelle (in očitno v družini hlače nosi ona, saj ima stran na Wikipediji, Jeff pa ne, haha) in Jeff sta v resnici holivudski osebnosti, nekaj med igralsko-scenarističnim zakonskim parom, ki sta v knjigi vsak s svoje perspektive opisala to in ono na njuni skupni poti. Ona je energična, včasih impulzivna, rada ima svoj mir, neromantična, hitra, ostrega jezika in z leti vse bolj lena v postelji. On je ljubitelj ljubezenskih klišejev, bolj umirjen in premišljen v svojih dejanjih, hkrati pa zelo vztrajen, saj je na njeno privolitev v zvezo čakal kar pet let in še vedno navdušen nad njuno spolnostjo. Se je zakon obrestoval? Se je?!

Knjiga je na prvo žogo soliden humorni pripomoček, ob koncu poglavij so dodani tudi drobci pikatnih statističnih podatkov o naravi zakonske zveze po svetu (ali ste vedeli, da imajo ženske, ki med konflikti s partnerjem same sebe utišajo, štirikrat večje tveganje za smrt kot tiste, ki tega ne storijo?), po drugi strani pa je humor v tej knjigi samo maska za tisto, kar je pod njim – kup življenjskih dilem, preizkušenj, globokih padcev, tekmovanja z drugim ali/in s samim seboj, pomislekov in razhajanj … In včasih se zdi, da je prav smeh tisti, ki vse skupaj na koncu obdrži prilepljeno skupaj.

Mene je najbolj nasmejal priložen Darwinov seznam prednosti in slabosti zakonske zveze. Takole je pred stoletji razmišljal Charles D., človek, ki je modroval o evoluciji, v prostem času pa očitno tudi o zakonu:

ZA
Stalen sopotnik in prijatelj v starosti
Objekt, s katerim sem ljubljen in se lahko igram
Vsekakor boljši od psa
Nekdo, ki skrbi za hišo
Šarm glasbe in ženskega klepeta
Podoba sede na kavču s fino, mehko ženo
S prijetnim ognjem

PROTI
Možno kreganje
Strošek in stres otrok
Ne bi mogel brati ob večerih
Debelost in lenoba
Manj denarja za knjige
Svoboda iti kamorkoli si želim
Nisem prisiljen na obisk k sorodnikom 
/A. Gurwitz, J. Kahn, 2010, str. 22)

Vaša zabava ob branju skoraj zagotovljena, nadaljna naklonjenost partnerstvu morda vprašljiva! 🙂
Knjiga je na voljo v slovenskih knjižnicah, v spletni založbi Primus pa jo lahko kupite za 21,70 eur oz. 18,45 eur.

KOMENTARJI

  1. Tale knjiga mi pa deluje prav zabavno. Jo bo treba prebrat 😉

  2. Tiara, preberi in sporoči, kako se ti zdi 🙂

  3. Prebrano in toplo priporočam ! Kot je napisala bralnica, v knjigi simpatičen humor, ki pa je velikokrat grenak oz. z njim se prebijata skozi vse, kar jima življenje nosi. Že ob rojstvu zelo bolan sinko, kar je zaznamovalo njunih 13 let zakona. Čeprav je ta zakon "ameriški", so zakoni pri nas žal vedno bolj podobni. Vedno bolj neusmiljene službe, vedno hujši tempo življenja…. ampak, ko sta glavna junaka knjige postavila na tehtnico vse + in -, sta kljub vsemu spoznala, da sta za skupaj in Jeffov zadnji stavek v knjigi pove vse:" Hvala bogu, da je moja žena."

Dodaj odgovor