Coco Dias ali Zlata vrata

Brina Svit: Coco Dias ali Zlata vrata (Cankarjeva založba, 2008, 274 str.)

Brina Svit (v resnici Brina Švigelj Merat) je Slovenka, ki živi in ustvarja v Parizu. Knjiga Coco Dias ali Zlata vrata se torej dogaja prav tam in ima razmeroma avtobiografski pridih – Valérie Nolo naleti na odličnega plesalca tanga z imenom Coco Dias. On želi, da o njem napiše knjigo, v zameno pa jo bo naučil plesati. Potem plešeta sredi Pariza in Coco pripoveduje o svojih brazilskih koreninah in dvigu s socialnega dna, ona pa se uči plesati in živeti s tangom, vmes se prikrade še ljubeč moški in roman steče.
Predstavljam si, da bi knjiga lahko bila posebno zanimiva predvsem za vse ljubitelje plesa, ker je v njej mogoče odkriti reči, ki se tičejo tudi splošne zgodovine plesa, narave plesnih dotikov, korakov in neke posebne ljubezni do tega sveta. 
Mene s tega vidika ni zares navdušila, ker v plesu pač nisem doma, izjemno všeč pa mi je bila kraška hiška, slovenski dom Brine Svit, ki jo je bilo mogoče videti v dokumentarcu o nastanku knjige Coco Dias. Naslov dokumentarca je Po noči svit, leta 2008 so ga predvajali tudi na TV Slovenija 1, a ga žal nikjer na spletu ne najdem, da bi ga pokazala še vam. 
Lahko pa preberete knjigo in zafantazirate o tangu sredi pariških ulic 🙂

KOMENTARJI

  1. šele danes sem odkrila tvoj blog. hvala. prebrala sem mnoge od njih, še več pa jih čaka name 🙂

  2. ajdacveti, dobrodošla in pokukaj še kaj 🙂

  3. Danes sem prebrala roman Brine Svit Zlata vrata. Zanimiv roman, vendar menim, da bi ga morala pisateljica pred njenim natisom zaupati profesionalnemu lektorju.

Dodaj odgovor