Nekje drugje

Tadej Zupančič: Nekje drugje – devetnajst let v Londonu (Vale-Novak, 2010, 314 str., 24,99 eur)

V knjigi Nekje drugje so zbrane Zupančičeve kolumne, kritike in zapisi z bloga, ki so nastali kot plod avtorjevega bivanja v Londonu. Tja se je preselil leta 1991 in tam živi ter dela še danes. Knjiga je razdeljena na več tematskih sklopov – Spoznavanje družbe, Zemljepis in izleti, Poročila in Glasbeni pouk. Začne se s politiko in z družbeno klimo v Londonu in morda bralec, ki angleških razmer ne pozna tako podrobno, prehitro pade v podrobnosti o tovrstni londonski sceni, potem pa knjiga postaja vse bolj pregledna, razumljiva in zanimiva. Mene so najbolj zanimali zapisi v razdelku Zemljepis in izleti – nabiram ideje in to (hah).

Všeč mi je, ker zapisi niso hvalnica Londonu, močno presegajo tisto turistično verzijo tega mesta (hvala bogu!) in na splošno je čutiti kritično razmišljanje avtorja, ko piše o četrti Soho in njenem pomenu za London (ki ni samo gejevske narave), o vseh ostalih predelih ogromnega mesta, o Blairu in Lady D, pa o zabavnih kotičkih klubske scene, o nogometu in vseh svojih obiskih koncertov v prestolnici (in teh ni malo). Izstopa Zupančičevo poznavanje razmer in obvladanje angleških medijev, poznavanje glavnih osebnosti na tem prizorišču šovbiznisa in zdi se mi fino, da ta šovbiznis dojema z razdalje in nič evforično.
Meni je bilo o Londonu zelo lušno prebirati tudi na tak način, pa čeprav si svoje vtise raje ustvarjam v živo. In kakšni so? Ah, čudoviti … 

London je zame vse to …

Oaze parkov
Skriti kotički tišine
Gneča in hrup


Simetrija
Hiperaktivne veverice

Prostranost


Dodaj odgovor