Skrivno življenje čebel

Sue Monk Kidd: Skrivno življenje čebel (Mladinska knjiga, zbirka Oddih, 2007, 373 str., prevod Darja Divjak)

Ta roman sem lansko poletje brala kar nekaj časa, ker me nikakor ni trdno prikoval v sedeče-ležeči bralni položaj. Moje branje se je razvleklo in vleklo tako dolgo, da bi morda morala reči, da je knjiga brezvezna. Pa nekako ni … Morda sem bila le jaz v času branja malce lena (hah).
Gre za zgodbo štirinajstletne Lily, ki se v želji, da izve resnico o usodi svoje matere, zateče k temnopoltim sestram, ki so čebelarke. Zgodba se odvija v šestdesetih letih v Južni Karolini, ko so družbene odnose še močno zaznamovale ideje rasnega razlikovanja. Vsako poglavje uvaja kratek odlomek iz čebelarskih priročnikov, s čimer avtorica povezuje življenje čebel, teh drobnih, a neverjetno sposobnih bitij, s človeškim bivanjem, ki bi, sodeč po odlomkih, tu in tam lahko bolj sledilo čebeljim zapovedim in imeli bi se fino.

Mlada pripovedovalka Lily je zelo zanimiv in radoveden literarni lik, pa tudi sestre čebelarke s seboj nosijo bogato in na nekaterih mestih tudi zelo tragično življenjsko zgodbo, ki deklico in sestre poveže ne glede na njihovo barvo kože in pomanjkanje krvnih vezi med njimi. Še dobro, da ima pripadnost drugemu svoja lastna pravila, ki tu in tam premagajo družbene zablode časa.

Po knjigi so posneli tudi film z naslovom The secret life of bees
Čebela delavka je dolga le nekaj več kot centimeter in tehta samo šestdeset miligramov. Kljub temu pa lahko po zraku prenaša breme, težje od nje same. (Domača čebela v Kidd, 2007, str. 321)

Dodaj odgovor