Nedotakljivi

Feri Lainšček: Nedotakljivi (Mladinska knjiga, Ljubljana, 2008, 178 str.)

Nedotakljivi je zgodba o ljudeh, o katerih se pri nas še vedno krešejo mnenja – to je pripoved o štirih generacijah ciganov, ki romajo iz kraja v kraj, iščejo svojo srečo, jo kujejo na mnoge načine, se vmes opečejo, kdaj razveselijo, verjamejo v dušo in v nadnaravne moči, v usodo in v moč glasbe, umirajo na skrivnostne načine ob skrivnostnih časih, živijo divje in strastno, bivajo pa z zavedanjem, da kri ni voda.
Mene je ta roman pritegnil predvsem zaradi teme, ki je predstavljena z obilico samoironije in podrobnosti, ki stran za stranjo razkrivajo vsaj približek tistega, kar se morebiti dogaja v glavi nekega Roma, ki ga povprečni Slovenec še vedno ne bi sprejel za soseda, ob besedi ‘cigan’ pa pred seboj zagleda petarde, poceni kičaste ure in kup otrok, ki se brez čevljev potikajo po vasi in sovražijo šolo. Vse to so morda prav zares oni, a knjiga Nedotakljivi prikaže še tisto drugo, kar je tudi del njih, in izvore tovrstnega načina življenja, ki ni stvar naključja. Zelo mi je všeč oblikovanje zgodbe, ki se začenja pri življenjski poti pripovedovalčevega dedka, skoraj prvobitnega cigana, in se preko očeta ter odraščanja pripovedovalca samega zaključi pri sinu pripovedovalca, ciganu sodobnega časa.
Knjiga, ki bi po mojem mnenju morala romati v roke vsakega od nas, v šoli pa bi, če ne pri pouku slovenskega jezika (kjer je vedno premalo časa in interesa za sodobno književnost), lahko predstavljala pomembno gradivo vsaj tistim, ki se v gimnaziji dolgočasijo pri teoretičnem nakladanju o drugačnosti, enakopravnosti, manjšinah in narodih pri sociologiji. Nedotakljivi vse to opišejo veliko bolj živo in predstavno.

KOMENTARJI

  1. Morda kot zanimivost: po knjižni predlogi Nedotakljivi pravkar poteka snemanje filma Šanghaj. Režiser je Marko Naberšnik.

  2. nea, hvala! To bo zanimivo videti 🙂 Mogoče veš, kdaj si bo film mogoče ogledati?

  3. 🙂 Ni za kaj. Ja, res bo. 🙂 Vendar šele oktobra 2012, če gre verjeti Wikipediji. http://sl.wikipedia.org/wiki/%C5%A0anghaj_%28film,_2012%29

  4. Prebrala sem to knjigo, kot večino Lainščkovih. Njegovo pisanje mi je zelo, zelo všeč in večino knjig sem prebrala na mah. Le knjiga "Trik z vrvjo" mi nekako ni sedla.
    Omenjena "Nedotakljivi" krasna, mogoče še toliko bolj, ker tematika "Cigani – Romi" ni prav pogosta in prav gotovo jo bom čez leto ali dve prebrala še enkrat. Res bi bil že čas, da tudi do takšnih knjig pridejo otroci v šolah, ne pa samo Cankar, pa Prešeren do onemoglosti….ja Bralnica, v povezavi s sociologijo, če že drugače ne.

  5. No, pa nisem čakala dve leti, ampak sem jo prebrala včeraj. Na mah, bi se reklo. Tematika o Romih je pač privlačna, vsaj zame in tukaj najdemo kar precej "razlag", zakaj živijo tako, kot živijo, kako se je njihovo življenje skozi rodove spreminjalo oz. kot vidimo, se pravzaprav ni kaj dosti. Zelo me zanima, kakšen film bodo naredili.

Dodaj odgovor