V četrtek ob šestih

Lucija Stepančič: V četrtek ob šestih (Beletrina, 2011, 191 str., 25 eur)

Zadnji trije večeri so bili bralno vrhunski! Prvi roman Lucije Stepančič V četrtek ob šestih me je povsem navdušil – z zgodbo, z jezikom, s stilom, s koncem … Komplet, ki vsekakor ostaja v mojem spominu! In na polici me čakajo še njene kratke zgodbe.
No, z zgodbo je takole: mogoče je roman preobložen s tistimi najbolj prelomnimi življenjskimi dogodki in se zdi vse skupaj že naravnost znanstveno fantastično – študentka ekonomije, ki že na prvih straneh knjige razkrije, da se bo kmalu okužila z virusom HIV, ta ista punca, ki obsesivno preboleva bivšega ljubimca, sicer poročenega tipa, punca, ki potem še zanosi, punca, ki ima kup zanimivih, a hkrati čudnih prijateljev, punca, ki se izogiba mame, ki jo zaksrbljena kliče, punca, ki na koncu prereže svoje žile itd. Vseeno pa romanu nekako verjameš … ker se vse prepleta, ker se dogaja postopoma, ker je vzročno povezano in ker se v Četrtek ob šestih pred tabo odkriva tragikomična podoba Ljubljane, urbanega centra z urbanimi ljudmi, ki so vsak po svoje obogateni še z nekaj demoni na levi in desni rami. Morda tale zapis knjigo prikazuje kot vir destrukcije in depresije, a vendar samo branje ni tako. Roman je zelo, zelo berljiv, pripovedovalka je s svojo vsevednostjo v resnici zelo zanimiva in nič dolgočasna, čeprav se zdi, da vse pove že na začetku (pa ne!), knjigo pa pozitivno zaznamujeta predvsem velika doza samoironije in kritičnega pogleda na svet, v katerem živimo. Seveda je ta svet tudi lep, seveda so v njem tudi ljubezen, sreča in iskrenost, po drugi strani pa … V četrtek ob šestih je vse to lahko le navideznost.
Vsekakor vabim k branju in še kakšnemu drugem mnenju o tej knjigi! 🙂

KOMENTARJI

  1. Tudi mene je knjiga navdušila. Neverjetno branje, ko nekdo "mrtev" pripoveduje zgodbo, včasih kar malo zlobno (….. saj čez tri leta se bo itak ubil v avtomobilski nesreči…). Vsebina te kar vleče naprej, da bi čim prej prebral, kaj vse nam bo pripovedovalka povedala. Včasih me je obšla misel, kakšno zgodbo bi povedala jaz, ko bi bila v obliki prahu:).
    Prebrala sem že kar nekaj knjig, ampak nobene podobno tej. Toplo priporočam v branje.

  2. Tudi meni je bila knjiga všeč, prebrala v enem dnevu (prehlad pa to). Zdaj trenutno berem od E. Skubica samo mi gre nekam počasneje, me manj potegne kot tale. Zelo berljivo! 🙂

  3. Super knjiga in meni zelo všečen slog pisanja.

Dodaj odgovor