Vidna tema

William Styron: Vidna tema – izpoved o depresiji (Mladinska knjiga, Ljubljana, 2010, prevedla Eva Tomič, 87 str., 16,95 eur)
Marca sem se razpisala o knjigi Manični poet, v kateri Jaka Tomc opisuje svojo izkušnjo z manično depresijo. Knjiga name ni naredila vtisa, zato pa sem z zanimanjem posegla po Vidni temi, ki obravnava sorodno tematiko (knjiga je sicer v originalu izšla že leta 1990). William Styron (1925-2006) je bil ameriški pisatelj, med drugim je izdal romana Izpovedi Nata Turnerja in Sophiejina odločitev, ki ju je morda prebral tudi kdo med vami (no, jaz priznam, da pred tem še nisem slišala zanj). Zapisi avtorja, ki se je pri šestdesetih letih srečal in soočil z depresijo se mi zdijo zelo kvalitetni in branja vredni. Čuti se, da je knjigo napisal nekdo, ki ima veliko pisateljske kilometrine in s tem izdelan slog, predvsem pa ima čut za samoopazovanje in samoanalizo čustev v sebi. Styron v knjigi išče izvore svoje bolezni, sooča se s stigmo depresije, zavzame pozitivno stališče v odnosu do hospitalizacije, saj je slednja njemu po mukah, ki jih je preživljal v sebi (nesprečnost, samomorilne misli, upad motivacije za vsakodnevne opravke itd.), ponudila prepotrebni umik od družbe. Hkrati z namigi o slavnih imenih ljudi – igralcih, pisateljih, pesnikih in drugih, ki so zboleli za depresijo in storili samomor, poseže na polje dileme, ali depresija res pogosteje prizadene tiste v umetniških poklicih …
Knjiga je kratka, na platnici je označena kot esej, ki pa ga v branje toplo priporočam prav vsem, saj gre za zanimiv vpogled v srž depresije – ta beseda postaja danes vse bolj prazna, a pogosto slišana. Sama menim, da lahko s takim branjem pomagamo sebi in drugim – ali vsaj preberemo izkušnjo nekoga, ki je bolezen doživel, uspel nazorno popisati in jo premagal.

Dodaj odgovor