Obletnica mature

Lamija Begagić: Obletnica mature (Družba Piano, 2011, 145 str., prevod Đurđa Strsoglavec, 18 eur)
Hah, obletnice mature – koliko jih je že za vami? Kako izgledajo? V filmih tako, da razred sedi ob mizah in vsi nekam prisiljeno klepetajo. Delež sošolcev je nepovratno spremenjen, moški imajo brade in globoke glasove, ženske so se zredile in imajo za seboj že tri nosečnosti in hišo in psa, nekateri so odpadniki in še vedno živijo, kot da bi jim bilo 17 let, tretjim je uspelo uresničiti vse svoje mladostniške sanje, četrti so tiho, v kotu, kakor so bili tiho tudi v srednji šoli … In tako naprej in tako naprej. 
V knjigi obletnica mature izgleda drugače. Manj stereotipno. Bolj avtorsko. Obletnica mature je zbirka kratkih zgodb, ki ima dve posebnosti – prva je njena zgradba in druga vsebina. Zgradba je pregledna in jasna – kupica kratkih zgodb, ki jih pripoveduje zdaj oni, zdaj drugi bivši dijak 4. b. Zdaj niso več dijaki, zdaj so odrasli mladi ljudje, nekje proti tridesetemu lezejo, in dogaja se jim vse mogoče. Avtorica nariše fiktivni razred, potem pa kuka v stanovanja in zasebnost vsakega od dijakov z nekim posebnim čutom za čustva, podrobnosti, neizrečenosti, simbole … Vsebina je posebna zato, ker gre za generacijo tistih mladih iz Bosne, ki so doživeli vojno. Nekateri so se izselili v tujino, drugi so ostali doma. Vsi pa živijo neka čudno izpraznjena življenja. Nekateri ugotavljajo, da so med vojno čutili več medčloveške bližine in solidarnosti kot zdaj, ko v državi vlada relativni mir. Mnogi so ujeti v premajhna stanovanja, v družine in službe, ki od njih terjajo preveč energije, ki je zdaj ne zmorejo več. Nekateri so sužnji odnosov, v katerih manjka strasti ali/in globine, drugi so prezaposleni z odgovarjanjem na vprašanja svojih radovednih petletnikov.
4. b je odrasel. Zdaj so starši, zdaj so zaposleni, pa tudi brezposelni, ljubice, ljubimci, žene, možje, neuresničene matere, zatajeni očetje, zlagani prijatelji … Vedno bodo sošolci, ki se tu in tam še pokličejo, a le redko srečajo. Obletnica mature se v Obletnici mature nikoli zares ne zgodi, se pa zato zgodi mnogo več. Življenje recimo …
Priporočam!

KOMENTARJI

  1. Tako zelo različne zgodbe, ki se dogajajo na različnih koncih sveta, pa vendar jih prva in zadnja povežeta v eno celoto. Fino branje.

Dodaj odgovor