Ilustracije: Ančka Gošnik Godec

Intervju z ilustratorko Ančko Gošnik Godec, ki je bil včeraj objavljen na Delovi spletni strani, me je vzpodbudil k temu, da prebrskam po svoji knjižni polici in izbrskam tiste otroške knjige, pod katere se je kot ilustratorka podpisala prav Godčeva. Njena Muca copatarica ima tako prijazne oči, Zlata ptica je v zlato-zeleni kombinaciji prav kraljevska, zgodba Tri botre lisičice pa je po mojem mnenju ena izmed bolj zabavnih slovenskih ljudskih zgodb, njena likovna podoba pa tako pravljična in razkošna, da bi človek še sam najraje vstopil med te gospodične lisice –  urejene, našminkane, z rožami v laseh, v krilih in ob gramofonu, z vsemi tistimi poslikavami na stenah in z ribicami na tleh … Ko se mastijo ob mesu in kramljajo pozno v noč. To je življenje, a? 🙂

Poleg Muce copatarice, Slovenskih ljudskih pravljic in knjige Babica pripoveduje imam v svoji skromni zbirki ilustracij Ančke Gošnik Godec še knjižno kazalo in povečavo ilustracije iz zbirke Za devetimi gorami. Te se še vedno ne morem nagledati, tako očarljiva je.

KOMENTARJI

  1. Vedno, ko vidim te tvoje čudovite prispevke o otroških knjiga pomislim, da si bom pa enkrat vzela čas in prebrala vse otroške knjige, ki so mi ji kupili moji starši in so varno spravljene.
    Ampak, ko preberem zadnjo "odraslo" knjigo iz knjižnice, spet zavijem med police s knjigami, ki me premamijo:). Ampak enkrat bodo pa otroške knjige prav gotovo prišle na vrsto.

Dodaj odgovor