S strahospoštovanjem

Amélie Nothomb: S strahospoštovanjem (Vale-Novak, 2001, prevod Vilko Novak, 157 str.)

Še malo lahkotnega čtiva! Zakaj rada posežem po takšnih knjigah? Ker tu in tam pridem v obdobje, ko manično hlastam za knjigami in jih menjavam skoraj tako pogosto kot spodnje hlače, to pa lahko dosežem samo z manj obsežnimi in zahtevnimi teksti … Padam iz enega literarnega sveta v drugega, hitro menjujem okolje, fiktivne like, ki me obkrožajo v mislih, in stavke, ki bežijo pred očmi. Vmes pijem čaj, jem banano in listam naprej, naprej … Zaprem knjigo, že poskočim k drugi. Se vmes sploh resno posvetim vsaki posebej? Ja, meni se zdi, da se, mi pa to seveda lažje uspe pri manj napornih besedilih.

S strahospoštovanjem je roman o Japoncih. No, ali pa o Belgijki v japonskem podjetju. Takem tipičnem – velikem, zares ogromnem, z veliko nadstropji in pisarnami nad oblaki, pa z množico zaposlenih, med katerimi vlada nepregledna hierarhija, povezujejo pa jih nadvse birokratska pravila. Amelie, roman ima avtobiografske elemente, v tem podjetju prične na dnu, pristane pa, hmm … še nižje. Najprej je tajnica, potem deklica za vse, nato fotokopira, vmes svoj intelekt izkaže z izjemnim poročilom, a Japonce blazno prestraši s svojimi sposobnostmi in tekočo japonščino. Če obvladaš jezik, veš preveč. In na koncu, po enem letu dela v tej firmi, ki jo potem tudi zapusti, zaradi spora z nadrejeno pristane v stranišču 44. nadstropja, kjer skrbi za urejenost sanitarij in to, da zaposlenim v tem nadstropju ne zmanjka toaletnega papirja.
Roman je kar piker, do Japoncev in njihove poslovne kulture nič kaj prizanesljiv, Amelie je uporna in ostra, po svoje vzdržljiva in zaradi poniževanja in izkoriščanja na delovnem mestu nič posebno zafrustrirana, temveč izjemno preračunljiva in usmerjena v obdobje, ko bo vse to minilo. Mene bi tak mobing povsem onesposobil. In delo v 44. nadstropju tudi. Od višine se zvrti …

KOMENTARJI

  1. Meni je bila knjiga zanimiva predvsem zato,ker sem malo pobližje spoznala delo Japoncev v velikih firmah, kjer se bije neusmiljen boj za položaje in napredovanja. Kar kruto. Na srečo pa je vse skupaj opisano na bolj lahkoten način, tako, da nas ne prestraši preveč :).

Dodaj odgovor