Dan zmage

D. Čater, M. Kumerdej, A. Skubic, S. Tratnik, G. Vojnović: Dan zmage (Študentska založba, 2012, 124 str., 5 eur)

Letošnja Fabula je rodila tudi zbirko kratkih zgodb, v kateri so vsak po eno zgodbo prispevali različni slovenski avtorji. Meni se taki projekti zdijo zanimivi, res pa je, da Dan zmage ponuja zgodbe, ki so stilno in motivno precej v okvirjih vsakega od avtorjev, zato bistvenih fabulativnih presenečenj v zbirki ni.
Čater je uporabil lik tujca v čenč željni slovenski vasi, Kumerdejevo sem sicer brala prvič, pa me s svojo zgodbo o fantu brez očeta in beli bradi, ki bi ga morda lahko nadomestila, ni prav zares pritegnila. Največ pozornosti je tako vzbudil Skubic, ki v sekvencah opisuje nekakšen resničnosti šov, v katerem so posamezniki obremenjeni z lastnimi grehi in, hecno, za samopromocijo skrbijo s pisanjem blogov. Zgodba Suzane Tratnik je postavljena na neprijazno ulico, kjer dekle išče zavetje in ljubezen, Vojnović pa zaide v bolj lahkotno tematiko, daleč od čefurjev in Jugoslavije – njegov lik gre na sprehod do lekarne, da bi kupil nosečniški test za svojo študentsko ljubico. Vsak lik doseže neke sorte svoj dan zmage, a jaz po branju zbirke prav zares zmagovalnega občutka vseeno nisem čutila.

KOMENTARJI

  1. Prebrano. Zgodbe, zelo različne, vendar silno zanimive. Tudi name je največji vtis naredila zgodba Skubica z resničnostnim šovom "Gulag". Očitno so zgodbe zame vedno bolj vabljivo branje.

Dodaj odgovor