Mamamorfoza

Živa Šorn: Mamamorfoza (Didakta, 2012, 215 str., 24,99 eur)

Gregor Samsa se spremeni v hrošča. Buba v metulja. Sara v Mamamorfozi, poslovna ženska tridesetih let, v nosečnico. Sprememba, preobrazba, spreobrnitev. Človeški um in telo sta zmožna mnogih reči, a ob spremembah, tudi pozitivnih, ljudje običajno vseeno doživimo vsaj travmo ali dve … Sprememba pomeni neznanke, neznanke pomenijo adrenalin, adrenalin pomeni pričakovanje, pričakovanje pomeni strah … in tako naprej in naprej, v Sarinem primeru do poroda.
Zgodba je simpatično zapisana, resda so nekateri elementi le nakazani (Sarin odnos s partnerjem in njene vezi s prijateljicami) in ne resno problematizirani, a verjetno je avtorica želela zajeti čim širši spekter sprememb, razmišljanj, dvomov in strahov neke mestne nosečnice, ki pričakuje prvega otroka, ob tem pa se sooča z lastnimi pričakovanji in ideali, ki se seveda iz meseca v mesec rušijo kot domine. Ta ideja tovrstne literature mi je tudi najbolj všeč – počistiti z občutkom nenehne blaženosti in popolne prevzetosti nad rastočim trebuhom, umik besedne zveze ‘srečka nosečka’ (čeprav se ta v zgodbi vseeno pojavi), na to mesto pa postaviti kaj bolj realnega – tudi strah pred bolečino, zgago v želodcu, strije, oteženo britje nog in klistir (ne nujno v tem vrstnem redu), kar pa seveda ne zanika prebujajočih se čustev navezanosti in brezmejne predanosti nečemu, kar bo na koncu dobilo osebno ime.
Knjigo je s predgovorom in strokovnimi odgovori na iztočnice, o katerih v romanu razmišlja tudi Sara, popestril tudi slovenski mega spletni ginekolog Stanko Pušenjak, tudi tukaj v pravi meri razumen in šaljiv.

KOMENTARJI

  1. Uf, js sem tudi alergična na to besedno zvezo.

  2. Pozdravljeni. Hvala za mnenje, sem ga dodala na svoj blog: http://www.fabulaviva.com/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=41&Itemid=234

    Lep dan,
    Živa Šorn

  3. Glede na to, da je rojstvo otroka že davno za mano, je pisanje kar realno, čeprav nosečnost in vse v zvezi z njo ženske danes prav gotovo doživljajo drugače, kot smo mi včasih. Ampak point je, da ni vse oh in ah, tudi kaj neprijetnega je vmes, kar pa se ob prihodu novega člana družine pozabi (na srečo).

Dodaj odgovor