Čuječe materinstvo

Cassandra Vieten: Čuječe materinstvo (Forma 7, 2013, 211 str., prevedla Jana Lavtižar)
To je knjiga, ki mi je v času svežega materinstva dala več kot knjige o nosečnosti ali knjige o negi in vzgoji otroka. Res je, da je podnaslovljena kot priročnik, a lahko jo berete kot zgodbo, ki sploh ni vezana le na obdobje materinstva, temveč je zastavljena veliko širše, bolj kot način bivanja. Biti čuječ – se pravi prisoten, pozoren, osrediščen in naravnan na tukaj in zdaj. Sliši se banalno ali vsaj zelo preprosto – pa seveda pogosto ni. Ker večkrat želimo, da bi nekaj, tisto veliko ali malo, bilo drugačno, ker nemalokrat sanjarimo, da bi trajalo dlje ali se končalo prej, kakor se, ker smo nenehno ujeti v glavah, na čustva in telo pa ob tem pozabljamo. Kot da bi se res vse zgodilo le v mislih – pa se ne.
V knjigi so opisane situacije, ki sem jih brala na sunek samo zato, ker sem jih nekaj trenutkov prej dejansko doživljala tudi sama. Je knjiga brala mene ali sem knjigo brala jaz? Mogoče pa gre za univerzalne pojave v odnosu med mamo in dojenčkom, ki jih je avtorica opisala dovolj živo, da te nagovorijo v smer akcije in novega premisleka o njih – kako se odzivam, ko moj otrok glasno joka, kaj si ob tem mislim, kaj čutim v telesu, ali ob tem sploh kaj doživljam, sem usmerjena k cilju ali se ustavljam ob nemogoči želji, da bi jok v sekundi prenehal? Previjam mehansko ali se sklonim nad otroka, nagonsko ali načrtno, da mu pritisnem poljubček in se razveselim njegovega nasmeha, četudi me hrbtenica že od jutra opozarja, da je vsega preveč? 
Vem, da bo minilo, prehitro bo zbežalo mimo tole dojenčkasto obdobje, zato je tukaj in zdaj nujen ultimat sebi, da ne bom nekoč obžalovala. Časa se ne da priklicati nazaj … In tudi razmetavati z energijo, da bi nam to morda le uspelo, je potratno. Potrebujemo jo za mnoge druge reči.

KOMENTARJI

 1. Časa se ne da priklicati nazaj……. kako zelo to drži in zato je tako neprecenljiv čas, ki ga preživimo z otrokom in opazimo ter doživimo čudovite stvari, ki bi nam sicer "pobegnile", ker nas pač ne bi bilo zraven. Čaroben čas razvoja otroka, ki je res zelo naporen, ampak čudovit in vsak otrokov nasmeh, zadovoljstvo na obrazu, miren spanec, milijonkrat povrne neprespane noči staršev, boleče roke, noge, hrbtenico….

 2. Avtor je odstranil ta komentar.

 3. Nadvse so mi všečni tvoji zapisi besed … imaš kak e naslov, kamor bi ti lahko položila nekaj besed :o)

  Se opravičujem za zbrisan komentar, mi je ponagajal tiskarski škrat :o)

  Vse dobro …

 4. Hvala za lepe komentarje, krasno jih je prebrati 🙂

  VSE DOBRO, besede zbiram tudi na nina.presern@guest.arnes.si 🙂

 5. Hvala Nina in vse dobro …

 6. […] koristnih knjig o starševstvu 1. Čuječe materinstvo, C. Vieten 2. Rahločutnost do otrok, K. Kompan Erzar in A. Poljanec 3. Mala knjiga za velike […]

Dodaj odgovor