Krive so zvezde

John Green: Krive so zvezde (Mladinska knjiga, 2012, 304 str., prevedel Boštjan Gorenc, 29,95 eur)

Ta knjiga je (bila) (se mi zdi) kar hit, kajne? Z razlogom. Ali več njih.

Napisana je živo, prevedena moderno, morda me vmes zmotijo le prevedene besedne zveze ala ‘in take finte’, ki se večkrat ponovijo, ampak verjetno je to del slenga ameriške mladine, mladina pa je osrednji akter tega sicer ljubezenskega romana. Fant – rak ozdravljen. Dekle – rak za zmeraj. Spoznata se v podporni skupini in kako gre zgodba naprej, vam ne bom pisarila, saj raje predlagam, da jo preberete sami. 
Želim deliti le svoj močen vtis o tem, kako prikupen je njun odnos, kako polna bistrih pripomb sta glavna lika in kako drugačen, a hkrati povsem enak je opisani svet bolnih mladostnikov. Odlično je prikazan tudi vpliv diagnoze na družinske odnose, zares boleči so stavki, ki upovedujejo zavedanje staršev o preranem koncu svojih otrok …
A to ni knjiga za zjokat ali pasti v depresijo. Še nasmehneš se med branjem in ne le enkrat. Je zgodba o pogumu, neverjetni moči, vztrajanju in iskanju prave mere (ne)občutljivosti ob spoznanju, da zvezde niso vedno in za vsakogar fer. Ljudji, ki to zmorejo, občudujem po tihem in na glas. V knjigah ali zunaj njih. Naj ta roman še pred poletjem pristane v vaših rokah.

KOMENTARJI

  1. že na nočni polici. Poleg njega pa Nessova Sedem minut čez polnič

  2. Mene so pri tem romanu vsi hvalospevi in pohvale z vseh strani precej zafrknili. Veliko raje bi videla, da bi šla v branje s prazno glavo – ker bi mi bila v tem primeru knjiga všeč veliko bolj, kot mi je bila tako. Ne rečem, zelo mi je všeč, ampak vseeno sem jo odložila z nekim grenkim priokusom, ker v njej ne vidim tistega presežka, o katerem vsi govorijo. Enostavno sem pričakovala več, kot sem na koncu dobila.

  3. Meni je bila knjiga všeč. Jo priporočam, ker ni tipična ljubezenska zgodba 🙂

  4. To je prva knjiga, ki jo je moja najstniška hčerka prebrala kar v angleščini, čeprav je bil prevod že na voljo. In o njej je imela same pohvalne besede.

Dodaj odgovor