Rahločutnost do otrok

Katarina Kompan Erzar in Andreja Poljanec: Rahločutnost do otrok (Založba Brat Frančišek, 2009, 175 str.)
Poleg knjige Čuječe materinstvo, ki mi je v nekem obdobju dala vedeti tisto, o čemer sem že sama prej velikokrat razmišljala, pa tega nisem znala poimenovati, staršem, predvsem svežim, na knjižno polico poleg dojenčkastih priročnikov o razvojnih mejnikih in uvajanju goste hrane polagam še knjigo Rahločutnost do otrok. Idejna podlaga obeh knjig je sicer podobna, a boste v vsaki našli nekaj svojega.
Rahločutno starševstvo naj bi se nanašalo na občutljivo zaznavanje otrokovih potreb, predvsem tistih v prvih letih njegovega razvoja, ko so živčne povezave še nedodelane in nove, pa zato še toliko bolj pomembne. Ne gre za popuščanje otrokovim muham, niti za razvajanje, saj je že prva postavka avtoric drugačna – dojenček ni bitje, ki bi izkoriščalo svoje najbližje. Je nekdo, ki potrebuje odraslega za zadovoljitev svojih potreb, in od starševskih prvih odzivov nanje je odvisno nadaljnje oblikovanje osebnosti otroka, ki bo nekoč tudi sam odrasel – zaupljivosti, samozavesti, samospoštovanja in občutljivosti se lahko nauči samo od pomembnih drugih.
Plus te knjige je tudi poglavje o odnosu med očetom in otrokom. Opažam, da je tovrstna literatura pogosto usmerjena le na materinstvo, pri čemer pa je oče, sicer izjemno pomembna figura vsake družine, pogosto zanemarjen. Žal tudi v Rahločutnosti do otrok poglavje o očetu (pre)hitro spet zaide na polje materinstva, res pa je, da sta pojma matere in očeta tako prepletena, da se to pač zlahka zgodi.

Stik z otrokom je vsakič neponovljiv, a dopušča toliko možnosti za spremembe in rast. Klišejsko rečeno – krepimo ga lahko iz trenutka v trenutek. Predvsem je unikaten in nikakor se ni pametno zapeljati ideji, da bi moral biti točno tak, kakršen je opisan na primer v knjigah. Lahko pa so prav besede drugih motivacija in potrditev tvojim lastnim mislim. Stik starša z otrokom ni le vir spoznanj za otroka, temveč zmeraj tudi vir spoznanj za starša. In tčasih te prav knjig spomni, da si na to še bolj pozoren kot sicer.

KOMENTARJI

  1. […] koristnih knjig o starševstvu 1. Čuječe materinstvo, C. Vieten 2. Rahločutnost do otrok, K. Kompan Erzar in A. Poljanec 3. Mala knjiga za velike starše, Z. Milivojević 4. Kompetentni […]

Dodaj odgovor