Projekt Rosie

 Graeme Simsion: Projekt Rosie (Mladinska knjiga, 2014, 328 str., 32,96 eur)
Ne vem, ali bodo po Projektu Rosie posneli tudi film, zdi pa se mi, da bi potrebovali le malo časa in napora, da bi roman predelali še v scenarij. Prebrano kar kliče po uprizoritvi, med branjem se pred bralca namreč živo rišejo podobe profesorja Dana in njegovega obširnega (in resno zamišljenega) vprašalnika, na podlagi katerega išče idealno partnerko zase. Odpade lahko prav vsaka – kadiš? Ne bo šlo. Vege? Nak, ne gre, meso je kul. Pretirana skrb za svojo zunanjo podobo? Neprimeren ITM? Nesposobnost na pamet izračunati svoj ITM? Ne sploh vedeti, kaj je ITM?! Dana take reči vznemirjajo in jih dojema kot usodne napake neusodne ženske.
In Dan je v romanu lik, ki si ga zlahka predstavljamo in nas zanima. Žal se mi Rosie, ki je izpostavljena celo v naslovu, ni nikakor naslikala pred očmi – že res, da jo pripovedovalec večkrat opiše, pa tudi nekaj besede ji da, a je vseeno nisem doživela kot noro drugačno od Dana, dovolj posebno, da se je vseeno zaljubil vanjo in na splošno žensko kot tako. Projekt se suče okrog nje, a več izvemo o projektu kot o Rosie. 
Tudi konec se prehitro odvije, da bi mi ugajal, a gledano v celoti vseeno gre za zelo sproščujoče branje, ki ga opravite v nekaj urah in ob tem ne čutite, da ste dragoceni prosti čas vrgli skozi okno. In to je v poplavi izdanih knjig verjetno dovolj tehten razlog, ki naj vas vabi tudi k Projektu Rosie.

Dodaj odgovor