Otrok ob 1. do 3. leta

Anne Bacus: Otrok od 1. do 3. leta (Celjska Mohorjeva družba, 2014, prevedla Mojca Seliškar, 181 str., 18 eur)
Saj vem – poplava priročnikov o negi dojenčka, gora nasvetov, pogosto nasprotujočih si mnenj in zapovedi, goreče zagovarjanje tega, bliskovito nasprotovanje onemu. Ampak ali ste opazili, da se vse to na področju starševstva in otroka najbolj intenzivno kaže samo v prvem letu otrokovega življenja? Takrat ste verjetno tudi sami najbolj podkovani v vseh razvojnih mejnikih, obvladate uvajanje goste hrane in poznate točen vrstni red izraščanja zob. Vse priročnike o spanju dojenčka ste že obdelali in zdi se, da vas potem, ko bo dete upihnilo prvo svečko, ne more nič več presenetiti in globoko zanimati.
A po celoviti negi malega bitja sledita tapravo učenje in vzgoja. Kmalu bo tukaj kahlica, prava žlica in krožnik na mizi, pa prvi izbruhi trme, upad apetita in še več zob. 
Na zelo prijeten način je vse to, kar naj bi se odvijalo v naslednjih dveh letih, ko malček postaja še bolj radoveden in vse bolj samostojen, opisano v priročniku psihologinje in psihoterapevtke Anne Bacus. Njen pristop temelji na sproščenem in spontanem zaznavanju potreb malčka. Brez prisile, brez strogega upoštevanja ritma, ki je zapovedan v knjigah, s strani pediatrov ali pri sosedovih doma. Vsak otrok je (samo)svoj in le starš mu lahko pride dovolj blizu, da ga ob zanj pravem trenutku popelje v svet novih spretnosti, igre in navad.
Staršem zelo priporočam srečanje s to knjigo, polna uporabnih nasvetov je in utemeljitev, ki so usmerjene na iskanje vmesne poti med potrebami in zmožnostmi otroka ter zahtevami starša oziroma okolja.

Dodaj odgovor