6 vrst kartonk na prvi knjižni polički vašega malčka

Ni vseeno, kakšne knjige postavite na prvo knjižno poličko vašega malčka. Že res, da te radovedne oči pritegne skoraj vse in da lahko knjige za najmlajše po zelo ugodnih cenah ugledate tudi v supermarketih, a pri nakupu otroških knjig je pametno premisliti o njihovi širši didaktični in estetski vrednosti.

 

Kakšne kartonke naj bivajo na prvi knjižni polički vašega malčka?

Predstavljam 6 vrst knjig za malčke, stare od 12 do 24 mesecev*. To je obdobje, ko otroci kažejo izjemno zanimanje za listanje po knjigah, a še nimajo pravega občutka za mehek papir, ki ga hitro strgajo ali zmečkajo, zato so najbolj praktične kartonke. Malčkova pozornost sledenja besedilu je pri tej starosti šibka in zelo begajoča, zato pri večini otrok še ni priložnosti za prave slikanice. Na prvo knjižno poličko vašega malčka vsekakor umestite tole:

1. Kartonka s preprostimi predmeti in besedami
To so kartonke, s katerimi se malček sreča najprej. Ilustracije so zelo preproste, narisani ali fotografirani so posamezni predmeti iz vsakdanjega življenja, živali, vozila in osebe, ki so tudi poimenovani. Starši otroka ob teh kartonkah spodbujajte, da pokaže določen predmet, zelo pozitivno pa se odzivajte na malčkova zanimanja in željo, da v poimenujete prikazano stvar. Morda bo radovednež od nas več dni ali tednov zapored zahteval, da poimenujemo uro, na katero veselo kaže s kazalcem, mi pa lahko k besedi ‘ura’ dodamo še opis njenega delovanja, namena, poimenujemo lahko številke na njej, oponašamo zvok tiktakanja.
Berem sinku: Sybille Brauer – Iščem slike, najdem besede: Vrt (Učila International, 2010)
2. Potipanka
Takšen tip kartonke je primeren tudi za dojenčke. Kako zanimivo se je dotakniti lusk ribice, pa čeprav ribica ni prava! Je pa približek tistemu, o čemer lahko ob po tipanki otroku vedno znova pripovedujemo – pojasnimo mu, kaj so to luske, spodbujamo ga, da se jih v knjigi dotakne, nato pa naj se dotakne še drugih podlag, da začuti razliko med njimi. Ko malček že govori, lahko sam opiše, kaj občuti pod prsti in ali mu je občutek všeč.
Berem sinku: Slikovni slovar in potipanka, Živali (Mladinska knjiga Založba, d. d., 2014)
3. Zvočna knjiga
Tudi vaš malček obožuje zvočno knjigo, kajne? Cel dan jo prenaša gor in dol in stiska na ene in iste zvoke, ki jih domiselno oponaša. Te kartonke zmeraj pritegnejo pozornost najmlajših in jih za lep čas zamotijo. Koristno pa je, če jo z malčkom listamo in poslušamo skupaj. Ob tem povezujemo ilustracije, besede in zvok. Dobro je, da so posneti glasovi v knjigi čim bolj izvirni in da jih na kartonki ni preveč, saj bi sicer v glavi in ušesih malčka nastala pretirana zmeda.
Berem sinku: Eric Hill – Piki, kaj je to? (Mladinska knjiga Založba, d. d., 2013)
4. Igroknjiga
To so knjige, ki poleg besedila in ilustracij vsebujejo tudi plastične dele, kose blaga ipd., ki so namenjeni usvajanju finomotoričnih spretnosti. Te dodatke v knjigi malček povezuje z besedilom in ilustracijami. Prosimo ga, da ob besedilu, ki ga beremo, poskrbi za to, da žabice (glej sliko) glasno kvakajo. Zabava je zagotovljena.
Berem sinku: Joanne Barkan – Žabice in prijatelji (Mladinska knjiga Založba, d. d., 2013)
5. Iskalnica
Iskalnice bodo na knjižni polici le malo časa. V roke jih boste vzeli vsi v družini in si krajšali minute ali ure ob iskanju tega in onega. Drug drugega lahko spodbujate, da na sliki najdete tobogan, ljudi, oblečene v modre hlače, ali pa da preštejete vsa jabolka na drevesih. Taka kartonka je zelo uporabna tudi pozneje, ko je malček star že več kot dve leti, saj lahko težavnostno stopnjo pripovedi in iskalnih nalog ves čas poljubno spreminjamo. Domišljija tukaj zares ne pozna meja.
Berem sinku: Bieber Hartmut – Poglej in poišči: moja velika iskalnica (Učila International, 2010)

 

6. Kartonka s krajšim besedilom
Namenjena je malčkom, ki jih že zanima poslušanje zgodbe. Besedilo je krajše, ilustracije so velike in jasne, zato lahko otrok ob zgodbi sledi tudi tem. Kartonko lahko starš bere od začetka do konca, možno pa je branje voditi tudi ob prosti pripovedi ob ilustracijah. Otrok tako spoznava povezavo med besedilom in slikami ter krepi svojo pozornost in besedni zaklad.
Berem sinku: David Melling – Pozdravljen, Oliver! (Založba Alica, 2014)
* Starostno obdobje je le okvirno omejeno.

Dodaj odgovor