Srečni otroci

Marko Juhant: Srečni otroci (Čmrlj, 2012, 109 str.)

Da otroci niso srečni, če jih posadimo pred televizijo (no, kdaj pa že) ali jim kupimo prav vse, po čemer med eksplozijo barv in svetlobe posežejo v trgovini, zdaj že vemo prav vsi. 
In to, o čemer piše specialni pedagog Marko Juhant v t. i. dodatku k svoji knjigi Varuh otrokovih dolžnosti, ni instant recept, kako vzgojiti srečnega, pametnega in večno zadovoljnega otroka, ampak je skupek poudarkov o vsakdanjem življenju vsake družine. Pogosto ga prav tam precej lomimo. Ker nimamo časa, ker smo utrujeni, naveličani, ker pričakujemo, da otrok to že tako ali tako zna, ali obratno, menimo, da mu tega pa res še ni treba obvladati.

Kako vsak dan krepiti otrokova zanimanja, kako organizirati njegov čas, koliko svobode naj mu pustimo na cesti in pri opravljanju domačih opravil?
– Uvajajmo jutranjo rutino, koristila bo nam in otroku. Umivanje zob, oblačenje, zajtrk. Otrok se uči z vzorom. Če nam jutra ne dišijo, bodo verjetno smrdela tudi podmladku. Da se po jutru dan pozna, pa tudi pogosto drži.
– Že zelo zgodaj je možno otroka navajati na red in pravila v cestnem prometu. Obvladanje tega mu bo nudilo več varnosti in samostojnosti. Pokažimo mu prehod za pešce, (na)učimo ga pogledati levo in desno, določimo razdaljo, ki jo lahko prehodi brez naše kontrole – naša roka ne bo zmeraj na voljo. Že kobacajčka v vozičku zanima rdeči/zeleni možicelj na semaforju. Razložimo mu njegov pomen.
– Otroku lahko kaj hitro damo v roke nož ali škarje in mu na konkretnem primeru pokažemo, kako se ta pripomočka uporablja. Avtor daje tudi tri krasne primere aktivnega druženja in učenja z otrokom – brušenje palice, kurjenje ognja, popravljanje naprav. So to uporabne veščine za 21. stoletje, ko na sulice več ne natikamo plena, doma nas greje centralno ogrevanje, pokvarjen telefon pa še isto uro zamenjamo z novim? Da. Gre za skupni čas z otrokom in za pridobivanje raznih spretnosti in krepitev zaupanja v svoje sposobnosti, uvida v to, kako stvari delujejo.
– Tudi otrok si zasluži prosti čas, ni treba, da je vsaka minuta v dnevu organizirana in točno odmerjena. Včasih mu bo dolgčas. In včasih bo počival. Pogosto se bo igral. Otrok je.
To je le nekaj stvari, ki so se mi zapisale v spomin (in pametni telefon, haha) med branjem. Priročnik ponuja še mnoge druge vzgojne namige, ki jih lahko vzamete za svoje, vsem pa je skupna jasno začrtana smer, ki vodi k cilju – k samostojnemu, samozavestnemu in pogumnemu otroku. Khm, kmalu odraslemu.

Dodaj odgovor