Družinski center Mala ulica

Ko se na zelo deževen majski petek z malčkom odpraviš na avtobus, ugotoviš, da otrok potrebuje a) pelerino, b) gumijaste škornje, ki mu niso premajhni, in c) malo več motivacije za samostojno hojo. Ter d) še več discipline ob hoji po pločniku. Naravnost olajšano sem se počutila, ko sva s sinkom naposled le prispela do Družinskega centra Mala ulica. Otroka sem odložila na tla, zaprla dežnik, stresla utrujeni roki, ki 11 kilogramov ne prenašata z lahkoto, in si skoraj rekla: ‘Možgane na off, raziščiva, kaj se nama ponuja na toplem in suhem!’
To ni potopis, niti plačana objava, temveč je zapis o presenečenjih in malih odkrivanjih, ki jih lahko doživiš v nekem novem prostoru. Tako sva s sinkom zares počasi in radovedno presedela, preležala, prekobacala, preplezala in preskočila vsak kotiček v Mali ulici in za vsakim vogalom spuščala zanimive zvoke. Za otroke so še kako značilni, za odrasle pa morda malo manj, a mene je ta igralnica (in v deževnih dneh obiščemo marsikatero) zares fascinirala s svojim konceptom, premišljeno razporejenimi aktivnostmi za otroke, prav odmerjeno dozo igrač, izjemno prostorsko ureditev in ja … Potem odpreš vrata, ki naj bi vodila do stranišča, pa otrok namesto navzdol zavije navzgor, stisneš svoj mehur in mu veliš, naj počaka, zato se z otrokom povzpneš po stopnicah, in ugotoviš, da sta v resnici v stolpu stavbe, ki ponuja prav prijetno okensko perspektivo. V prvi etaži so kocke, ogromno kock, ki pa otroka sploh ne zanimajo, ker so stopnice pač boljše za fit rit, zato gresta še višje in potem se mami odprejo nebesa (otroku je dovolj, da ima v rokah avtomobilček, ki ga lahko bruuuuma kjerkoli). Vse, vse je lepo na Mali ulici, ampak da je na vrhu stolpa velik, udoben in tih knjižni kotiček, je pa naravnost krasno! Tudi stene stolpa so odlično izkoriščene – tam je bila maja na ogled razstava ilustracij Zvonka Čoha.
Toplo priporočam obisk te hiške – če se le da, izbirite dopoldan med tednom, ko je gneča manjša, in je možnosti za bolj mirno in usmerjeno doživetje več. Na Mali ulici so sicer tudi zunanja igrala, ki so ograjena, delno v senci, na eni strani pa je vertikalni vrt.

KOMENTARJI

  1. Izgleda čudovito in nadvse vabljivo. Krasno,kaj vse omogočaš tvojemu malemu radovednežu :).

Dodaj odgovor