Lahko noč, Minka

Lucy Cousins: Lahko noč, Minka (Založba Mladinska knjiga, 2000, prevedla Andreja Peček)
Sinko je v prehodni bralni fazi, po moje imenovani ‘med kartonko in slikanico’. To pomeni, da svoje kartonke in tiste iz knjižnice pozna že na pamet in mu ne predstavljajo več takšnega izziva kot nekoč. Prave slikanice sicer skrbno pregleduje, a se ob njih še ne zadrži veliko časa, saj je večina prebogata z zapletenimi ilustracijami in besedilom. Kot da bi bilo v mnogih slikanicah za to starost (22 mesecev), razvoj in osebnostne značilnosti vsega preveč. Njegova pozornost po treh prebranih povedih odfrči v zrak, čeprav sicer izjemno rad posluša prosto pripoved, sploh če je oblikovana iz njemu ljubih in poznanih besed.
Zakaj torej poudarjam slikanico Lahko noč, Minka
Ker je trenutno ena tistih, ki je v prehodni fazi ‘od kartonke do slikanice’ idealna za malčka. Zakaj?
1. Je prava slikanica, to pomeni, da ima zgodbo in ilustracije, strani so iz navadnega, mehkega papirja. Malček se uči skrbnega ravnanja s tako knjigo, ki je na otip precej drugačna od vzdržljive kartonke.
2. Ilustracije so preproste, osnovnih in živih barv, liki so jasni, slika vsebuje ravno dovolj vsakdanjih predmetov, ki za dlje časa pritegnejo malčkovo pozornost.
3. Tema slikanice je priprava miške Minke na spanje. Predstavljena je hudomušno in poučno. Spodbuja pogovor o spanju, umivanju zob, obisku stranišča, preoblačenju v pižamo …
4. Na posamezni strani sta maksimalno dve kratki povedi, otrok rad in zlahka sledi prstu starša, ko bere besedilo, ter se že nekoliko zaveda povezanosti ilustracije in besedila.
5. Literarni lik, miška Minka, je prikupen (moj poba jo celo pravilno pokliče po imenu) in eden. Zadnje je pomembno, saj se lahko mlajši malčki v poplavi knjižnih junakov prehitro izgubijo.
Poznate še kakšno slikanico s podobnimi značilnostmi? Zelo mi boste pomagali s svojimi predlogi, saj se mi zaenkrat zdi, da v knjižnici zelo težko izbrskam podobne.

KOMENTARJI

  1. Niso ravno vse s tankimi listi, ampak pri nas (20 mesecev) so aktualne zbirke Beti in Miha, Neli in Cezar, slonček Elmer ipd. Ravno pravo razmerje med ilustracijami in besedilom. 😉

  2. Nina, najlepša hvala za odgovor in predloge. Slonček Elmer mu sploh ni zanimiv, Neli in Cezar tako-tako, Beti in Mihe pa še ne poznam, bom poiskala 🙂

Dodaj odgovor