Na trati

Andrej Jus: Na trati (Založba Sanje, 2015, 61 str., ilustrirala Jana Kocjan)
Pesniško zbirko Na trati bi bilo, logično, treba brati kar tam – na trati. Seveda v senci. Na trebuhu, mogoče s slamnikom na glavi, morje sploh ni nujna sestavina tega branja. Vetrič je dobrodošel le, če ne povzroča kaosa med listanjem knjige.
Jaz je nisem brala na trati, tja sem jo nesla le za to, da se je nastavila objektivu. Prebrala sem jo, hmm, v postelji, zato ni čudno, da je ena mojih najljubših pesmi v njej prav Nočna molitev. Lagala bi, če ne bi priznala, da utrujenost kdaj skravžla možgane utrujenega osebka. Moji včasih ne delujejo prav prisebno.
Zbirka vam zaradi izvirnega formata, izjemnega tudi na dotik, verjetno ne bo ušla, če iščete nekaj lepega za vse vrste čutov. V njej boste naleteli na bister svet živalskih likov, povezanih in metaforično obdanih z motivi iz vsakdana sodobnega izpovedovalca, ki je sposoben videti onstran površin sivine. Še humoren je na mnogih mestih.
Ilustracije Jane Kocjan so drobne in lebdeče, polne le navidezne preprostosti, ki v hipu, ko jih pogledaš bolj počasi in pozorno, postanejo posrečene tako po barvi kot ideji.
Naj vam bo na trati ali Na trati všeč.

Dodaj odgovor