Avtobus Rose Parks

Fabrizio Silei: Avtobus Rose Parks (Sanje, 2015, 40 str., prevedel Dean Rajčić, ilustriral Maurizio A. C. Quarello)

Format knjižice Avtobus Rose Parks precej spominja na A4-zvezek. In če so se v šolske zvezke pri zgodovini zmeraj delali obširni zapiski, risale so se puščice, zapisovale letnice, ki so zmeraj ušle iz glave, in so se s tiskanimi črkami izpisovala imena in priimki velikih osebnosti, potem je treba poudariti, da Avtobus Rose Parks po svoje res spada v polje zgodovine v šoli, a ne tiste tipične, pogosto mukotrpne, ko si ždel na zibajočem se stolu in odšteval sekunde do zvonca. Drin-drin, švis na hodnik!

Ta knjižica nas ne uči o letnicah, ne pridiga nam in v naše možgane ne nalaga novih 5000 izjemno pomembnih podatkov, ki jih bomo tako ali tako že jutri pozabili – in si jih v spomin spet priklicali z googlom. Avtobus Rose Parks o vsem vsaj po imenu znani zgodovinski osebnosti in njenem junaškem dejanju, ki je sprožilo širši boj za pravice temnopoltih, govori skozi zgodbo dedka in vnuka, ki obiščeta muzej. Tam spoznavata svetovno in ameriško zgodovino, zraven tega pa ob pogovoru globoko odstirata sence lastne preteklosti in si zastavljata vprašanje lastne (so)odgovornosti.
Avtobus Rose Parks se ponaša z estetskimi ilustracijami Maurizia A. C. Quarella, Italijana, katerega dela so tudi splošno opažena in nagrajena.
“Vedno je kje kakšen avtobus, ki pelje skozi življenje vsakogar izmed nas. Ti pa imej oči odprte: ne zamudi svojega.” 
Dodatek: Ta knjiga je odličen primer možne dopolnitve didaktičnega gradiva v šoli – ne le pri pouku zgodovine, ampak tudi pri sociologiji, etiki, psihologiji, filozofiji itd. Učitelji, ne spreglejte je.

Dodaj odgovor