OTROŠKE SLIKANICE O VRTCU

Sinku sem želela vrtec predstaviti počasi, razigrano in ob knjigah. Med poletjem so v naše stanovanje zlagoma kapljale razne knjige o vrtcu, ki sem jih pomešala med tiste z drugo tematiko – da bo dan in noč listal in razmišljal le o tem, kako se mora pripraviti na vrtec: to že ni bil cilj branja. Želela sem, da se ob knjigah pogovarjava o vsakdanu v vrtcu, ki ga še ne pozna. Iz vodenih pripovedi so zrasli zanimivi pogovori, ki jih zdaj nasmejano začenja kar sam.

Naj vam predstavim seznam 6 + 2 knjigi o vrtcu:

1. Bieber, H.: Medo Jaka v vrtcu (Učila, 2004)
Medo Jaka je simpatičen, njegovi življenjski problemi (duda, kahlica, umivanje zob ipd.) so malčkom znani, ilustracije so pisane (za moj okus preveč) in otroci ga imajo večinoma radi. Sinko ga je vzljubil šele ob omenjeni kartonki, v kateri je prikazan en dan v vrtcu.

2. Brietschopf, J. P.: Poglej, kako lepo je tvoje leto v vrtcu (Mohorjeva Celovec, 2010)

To je večja iskalnica, s katero malček bivanje in aktivnosti v vrtcu spoznava v različnih letnih časih. Spomladi je na igrišču drugače kot pozimi, na praznik je vse bolj veselo, a umivati, jesti in spati je rutina, ki ostaja na petek in svetek.

3. Godec Schmidt, J.: Gremo v vrtec Pri veseli kravi (Mladinska knjiga, 2014)

Gre za strip, ki je bolj primeren za starejše predšolske otroke, ki vrtec že poznajo, pozornost pa lahko zadržijo dlje časa. Je odličen primer otroškega stripa, zvrsti, ki naj jo otrok spozna že zelo zgodaj! Sinku knjiga še ni bila zanimiva.

4. Thiéry, C.: Gremo v šolo in vrtec (Okaši, 2015)

Tudi ta knjiga je primernejša za starejše otroke, združuje bivanje v vrtcu in v šoli. Morda je najbolj primerna za tiste otroke, ki se po počitnicah ali daljši odsotnosti ne želijo vrniti v vrtec/šolo. Knjiga je lahko premostitveni objekt, predmet pogovora in vživljanja v situacijo – otrok se lažje spomni pozitivnih občutkov, ki ga vendarle vežejo na vrtec/šolo.

5. Sokolov, C.: V našem vrtcu (Mladinska knjiga, 2012)

To je slikopis, ki ga je čudovito ilustrirala slovenska ilustratorica Ana Zavadlav. Otroka navaja na kombinacijo besede in slike, razbija rutino branja/pripovedovanja, zaradi velikih tiskanih črk in preprostih stavkov pa je tudi dober pripomoček za učenje branja.

6. Greig, E.: Moj prvi album iz vrtca (Mladinska knjiga, 2004)

Knjiga je oblikovana kot album/dopolnjevanka – vstavimo lahko otrokove fotografije iz vrtca, vanjo zapišemo prelomne dogodke, povezane s predšolskim obdobjem ipd. Meni ni bila všeč, na seznam pa jo vključujem zato, da koga spodbudi, da za svojega otroka izdela podoben, homemade, album.

+ 1 (sinkova najljubša 2015)

Niessen, S: Kaj dela vzgojiteljica (Učila, 2010)

+ 1 (sinkova najljubša 2016)
Reid, C.: Sara gre rada v vrtec (Morfem, 2013)
Roza knjiga, ki mojega fantka privlači kot le kaj. Sara gre prvič v vrtec in ob tem izkusi strah, negotovost, tudi sram. Zadržano se vključi med ostale otroke, a ko spozna malega Fredija, iz nje privreta razigranost in sproščenost. Knjiga vodi od negativnega k pozitivnemu, predstavi vsakdan v vrtcu in s spodbudnimi besedami krepi malčkov pogum za prvo večjo ločitev od staršev. Priporočam!

Vidite, že predšolskemu otroku lahko eno temo predstavimo v raznih knjižnih zvrsteh in ga neobremenjeno spoznavamo s stripom, z albumom, s slikopisom, pravljico in podobnim. 

KOMENTARJI

  1. […] z vrstniki pa je tudi Sara gre rada v vrtec – obe sta na seznamu otroških slikanic o vrtcu (klik). Ob branju teh slikanic poskušam biti čim bolj spontana in mirna. Na otroka se ne spravim kot […]

Dodaj odgovor