To je Sara

Camilla Reid: TO JE SARA (Morfem, 2012, ilustrirala Ailie Busby, prevedla Helena Kraljič, 14,90 EUR)
Dnevi so prežeti z medmeti ‘vrum, vrum’, plastično-kovinske avtomobilčke najdeš na našem stranišču, v postelji in kdaj tudi v garaži, kamor spadajo. Dnevna pot ob parkirišču razkrije, da je sinko strasten opazovalec avtomobilskih znamk – sliši se ‘opi’ (opel), ‘fauve’ (VW), ‘neno’ (renault), ‘pežo’ (peugeot), ‘koda’ (škoda), ‘bembe’ (BMW), ‘fiat’, ki mu doda ‘punto’, kadar je res parkiran punto, in tako naprej … Začudeno in ponosno zasijem, čeprav mamica in očka nista s svojim 13 let starim avtomobilom nobena poznavalca in večja ljubitelja motornih konjičkov, a zdaj tudi jaz vem, kdo ali kaj je ‘dačia’. 
S temi anekdotami želim nakazati, da je v sinku veliko fanta. Po drugi strani pa tudi odprtosti za tipično dekliško (čeprav o tipih ni zmeraj smiselno govoriti, sploh igrač in knjig verjetno ni smiselno deliti po spolu). Tako ga neverjetna naklonjenost preplavi do Sare iz knjige, ki na prvi pogled deluje precej punčkast material. Ob To je Sara kar nori od navdušenja. ‘Saja, Saja,’ pravi in jo boža, se ji nasmiha in ji govori.
Tudi jaz lahko poudarim nekaj pozitivnih plati te otroške knjige, in sicer:
1. Ilustracije so pisane, osnovnih barv, ozadje je belo, podobe so občrtane s črno, in zato bolj jasne.
2. Vsega je ravno prav – podrobnosti v obliki metuljev, ki jih je mogoče prešteti, vzorcev na zavesah, prtih in Sarinih oblačilih, vsakdanjih predmetov in situacij, o katerih lahko govoriš z otrokom.
3. Knjiga ima veliko zavihkov, a spet – ne preveč. Opažam, da sinka nakopičeni zavihki kar odnesejo – dviguje jih obsesivno, a zares pogleda pod njih ne, ker se mu že mudi k naslednjemu. V To je Sara je na posamezni strani le en večji zavihek, ki se mu včasih pridruži še manjši, kar vpliva na otrokovo ohranjanje pozornosti. Zavihki so tudi zelo zanimivi – odpirajo se v različne smeri in so raznih oblik.
4. Vsebina je zelo preprosta in niti ni povezana v širšo zgodbo, zato je ni treba brati po vrsti. Poučnih tem je veliko – otrok spoznava barve, se uči o socialnih interakcijah in vidi, kakšen je vsakdan deklice, kaj ima rada, česa ne mara. Preprosto, zato tudi primerno za frfotave 2-letnike. S kratkimi vprašanji otroka vodi, da poišče kak (skriti) predmet na strani, kar je precej zabavno.
Bega me le ena stran v knjigi (glej fotko zgoraj), ki sporoča: Sara mora velikokrat nakupovati. Hm? Mora? Če že, nakupujejo njeni starši, Sari res ni treba. Sledi: Tu so stvari, ki jih rada gleda iz svojega vozička. Kje ‘tu’? Ob cesti, kakor kaže ilustracija? Na kakšen način je ta poved povezana s prejšnjo?
Pikolovskost na stran – vendarle s sinkom Saro vabiva tudi v vaše domove, pod vaše odeje in v vaše bralne trenutke z malčki. Punca je prisrčna.

Dodaj odgovor