LAHKO POKUKAM V TVOJO PLENIČKO?

Glejte ga, svojega malčka, kako radostno odpira tuje plenice v priljubljeni slikanici Lahko pokukam v tvojo pleničko? Zakaj ne bi vsaj še malo dobre volje zmogli tudi vi, pa čeprav svojega ponorelega otroka danes že petič moledujete, da se končno pusti previti?

Prvotni namen te knjige je, da malčka spodbuja k uporabi kahlice. No, na mojega 2,5-letnega sinka tega vpliva nima, obogatila pa je njegov besedni zaklad, posebej eno tematsko področje. Kakec tako ni več kakec, lahko je tudi brozga – tako kakajo prašički. Včasih je figa – tako kakajo konjički. In miške kakajo drobne bobke. Kar poglejte v Lahko pokukam v tvojo pleničko? in našli boste vsaj še pet inovativnih barv, oblik in tekstur drekca. Kar priznajte, zelo vas zanima!

Preberi še Kako s knjigo odpisati plenice?

Vame se je ta slikanica, obogatena z zavihki, tako živo zapisala, da sem neko noč zelo aktivno sanjala točno to temo – kakce. Ni dišalo. Logično je, da si v knjigo Veliko tekmovanje v kakcih zaenkrat še ne upam pogledati, čeprav sumim, da bi mojega sobralca fascinirala.

Slikanica je zaradi odlične celostne podobe na priporočilnem knjižnem seznamu Gdč. knjige BEREM SINKU 1-2. Naroči ga tukaj in še isti hip bo v tvojem e-predalu.


Guido van Genechten: LAHKO POKUKAM V TVOJO PLENIČKO (Sanje, 2014, prevedla Stana Anželj, 27 str.)

KOMENTARJI

  1. Hvala za tale knjižni namig. Izposodila sva si jo v knjižnici in zdaj vsak večer mali trka na pleničke, da preveriva, kaj je notri :).

    1. Haha, Katja, zelo efektivna slikanica, torej.

  2. Jojmene. Naslov te knjige je hud kiks! Je normalizacija nekaterih praks spolnega nasilja nad otroki, v nasprotju z vsemi vzgojnimi in varnostnimi ukrepi, s katerimi učimo otroke, da prepoznajo možno spolno zlorabo!

    Pa saj vendar poznamo priročnik Evropske komisije Kiko in roka in pravilo spodnjega perila, za katero se ne sme seči: http://www.mddsz.gov.si/fileadmin/mddsz.gov.si/pageuploads/dokumenti__pdf/druzina/Kiko_in_roka-slikanica-slo.pdf

    1. PF, hvala za komentar. Zanimiv pomislek in pogled, vseeno ne bi tako problematizirala te slikanice, seveda pa je kot pri vsaki stvari tudi ta (in še vse druge) lahko izrabljena v napačne namene.

Dodaj odgovor