Jaz … Jana

Patrick Mcdonnell: JAZ … JANA (Društvo Mohorjeva družba, 2012, 40 str., 14,50 EUR)

To je še ena čudovita otroška slikanica, več kot primerna za najmlajše bralce. Taka, ki veliko pove z malo besedami, in taka, ki največ da z neverjetno ilustracijo.

Poleg ilustracij me je najprej pritegnil še priročen format. Papir je trši, med barvami prevladujeta rumena in zelena.
Jana je deklica, ki že od otroštva rada skrbi za živali, raziskuje naravo in na drevesu sanjari o tem, da bo postala čisto prava pustolovka. To je biografska slikanica (vir navdiha je dr. Jane Goodall), ki dokazuje, da otroške sanje niso zmeraj le nekaj, kar ostane v otroštvu – neuresničeno, oddaljeno, pozabljeno ali celo … podcenjeno. Ne, otroci sanjarijo, se igrajo, da so avtomehaniki, vitezi, zdravnice, prodajalke, padalci, mornarji. V to verjamejo. Mogoče tisti fant iz 5. nadstropja res ne bo nikoli odrasel v Darth Vaderja, ki ga tako vneto in odlično oponaša, morda pa bo čez leta kje na disku hranil fotografije sebe v črnem kostumu in maski, akcijske videoposnetke z domače kamere in svoje risbe, ob katerih bo kot odrasel moški obudil tisto, kar ga je v otroštvu delalo živega. 
Kaj buri duha v vaših otrocih? Kaj oživlja vas pri tridesetih, štiridesetih ali šestdesetih? Nekaj zagotovo. Ne podcenjujte teh hotenj, želja, hrepenenj in domišljijskih predstav. Vse to smo mi. Slikanica Jaz … Jana nas uči točno to.

Dodaj odgovor