Popolno

Danny Parker in Freya Blackwood: POPOLNO (Skrivnost, 2016, prevedla Tamara Kranjec, 32 str.)

Popolno je otroška slikanica, zapisana v nekaj verzih, izrisana v vabljivih poletnih tonih, ki posebej izstopijo, če ilustracijam posvetite več pozornosti in opazujete, kakšen krogotok nekega dneva si je zamislil ilustrator. 

Slikanica sporoča tisto, na kar ob vsakodnevni rutini z otroki nehote pozabimo. Vidimo vodo, razlito po parketu, vidimo črepinje, vidimo barvice, razmetane na tleh, začutimo drobtine pod tazadnjo, ko sedemo na kavč, in peremo že tretji pralni stroj, poln pretežno otroških oblačil. Nad vsem tem se pogosto hudujemo. Pritoževanje je delno upravičeno, ker je nered, ki hodi z roko v roki z vzgojo mlajšega otroka, včasih večja družinska sprememba, ki od starševskih redoljubov zahteva nekaj več prilagodljivosti … A naj ob tem ne zamudimo tistega, kar je … v svojem kaosu pač tako – popolno. Prav ta umazana oblačila, prav ta stari kruh, prav to črno za nohti.

V Popolno so ujeti trenutki nekega dne, ki bi lahko zbežali mimo, a so jih besede in barve zadržale v opomnik malim in velikim bralcem. Pokukajte v pisan vsakdan!

Dodaj odgovor