SLoLvenski klasiki dijakov

Z zelo klikano objavo in s komentarji na Facebooku ste dali vedeti, da SLoLvenske klasike 1 poznate in da vam je ideja, kako so delovali v razredu, všeč.
Zapis na Bralnici je pred dnevi pospremil še Boštjan Gorenc, aka Stric Bedanc, ki o prejetih dijaških besedilih, nastalih po vzoru njegovih SLoLvenskih klasikov, misli tole:

“Odziv avtorja je jako navdušen in poln priklonov za mlade kreativce. Matkova Tina pa je pobrala pokal. Hvala, ker ste pomagali knjigi zaživeti med mladimi.”
Ker je Pižama izpostavil kakovost Matkove Tine *, se spodobi, da vidite, kaj je pohvalil. Tudi jaz ji prisodim en aplavz. Pa vi?

* Matkova Tina je ekspresionistična novela slovenskega pisatelja Ivana Preglja. Brali ste jo v 3. letniku srednje šole. Za kaj gre? Tina je mlada in noseča, ni pa poročena – ccc. Iz Tolmina se odpravi v Gorico, da bi tam še zadnjič srečala očeta svojega otroka, Janeza Gradnika. Posrečilo se ji bo priti na cilj, a ljubega ne vidi več živega – Janez je kot vodja kmečkih uporov (smo v 18. stoletju) sredi trga ob glavo. Tina na poti domov rodi in umre. V noveli se nam v spomin zapiše še Tinin oče Matko, ki se opogumlja s pijačo in niha med strahom in sramom glede hčerine poti. Tole je čisti must read, kajne? Dijaki verjetno prikimavajo sarkazmu, ki veje iz vprašanja.

KOMENTARJI

  1. Na tako uro bi pa še jaz prišla! 😀

Dodaj odgovor