KLIC KUKAVICE

Nisem redna bralka detektivk. Agatho Christie sem v celoti predelala v osnovni šoli, potem pa me kljub solidnim bralnim užitkom ob taki literaturi ni čisto zares poneslo k njej. Ko se ji nekajkrat na leto približam, to naredim zelo premišljeno in skoraj zahtevam, da knjiga res prinese napetost, ki jo obljublja. 

Klic kukavice je obetal že samo zato, ker se pod moškim psevdonimom Robert Galbraith skriva znana in zame z Nadomestnimi volitvami (a ne tudi s Harryjem Pottrerjem, ki ga nisem nikoli brala) preverjena in odlična J. K. Rowling.

V Klicu kukavice je vse tisto, kar potrebuje kakovosten detektivski roman. Najprej je tu detektiv – Cormoran Strike. Seveda vžge, da sprva ni pretirano uspešen v svojem poklicu, seveda podžge, da je karizmatičen, in seveda njegovo raziskovanje na koncu ni samo sebi namen. Tip ima temno preteklost in majavo sedanjost. Ima telesno hibo in čisto srce. Je poln sarkazma in je inteligenten. Zdi se, da je z ženskami nekoliko neroden, s strankami in osumljenci pa spreten, da je kaj.

Poleg glavnega lika je tu obilica stranskih, ki so pri Rowlingovi dovolj tipizirani, da delujejo verjetni, a niso banalizirani, kar bi nas gotovo odvrnilo od zgodbe. Ta sicer teče v zmernem tempu, le konec se odvije hitro. Nas to zmoti? Pri Klicu kukavice niti ne – zdi se, da odneha v pravem trenutku. Rowlingova navduši s podrobnimi opisi Londona in interjerjem stanovanj, z zapleti situacij in mešanjem sumov, dvomov in smrti, ki se dogajajo. Njen slog pisanja je poln in živ, dialogi so pristni, berljivost je visoka.

Mikavna je tudi zgodba, v kateri Strike raziskuje sumljive okoliščine smrti mlade in izjemno priljubljene manekenke. Pisateljica spretno oživi njenega duha in zlahka sledimo rekonstrukciji tiste ure ali dveh, ko je telo mladenke obležalo v snegu.

Vemo, da Rowlingova istega detektiva uporabi tudi v naslednjih svojih kriminalkah, in to je za bralca, ki njeno prvo tako, Klic kukavice, posrka na mah, vsekakor več kot navdušujoče. Ne vem, kdaj bom imela čas za Sviloprejko, a se je izjemno veselim.

Letos sem prebrala tudi skrivnostno Dekle na vlaku, oktobra pride film. Priporočam!

 Robert Galbraith: KLIC KUKAVICE (Mladinska knjiga, 2013, 498 str., prevedla Darja Divjak Jurca, 34,96 EUR)

Dodaj odgovor