NA TESNOBI

 Ne vem, ali se v knjigo novinarke Damjane Bakarič (spomnim se je iz oddaje Preverjeno) lahko potopi nekdo, ki nima izkušenj z anksioznostjo, s tesnobo in z napadi panike. Niti ne morem trditi, da zares poznam vsa omenjena stanja, poznam pa strahove, ki ohromijo, občutek tiščanja v želodcu ali grlu, razbijanje srca, leteče misli, ki ne dajo spati, in še kaj, česar sicer nimam strokovno diagnosticiranega, a vem, da v neki obliki v meni obstaja. Zato je logično, da se me je avtobiografska knjiga Na tesnobi po svoje dotaknila.

 

Delo se mi zdi dober celosten pregled omenjene tematike, ki na eni strani podaja osebno izkušnjo avtorice, ta pa se po drugi strani prepleta z zgodbami posameznikov s podobnimi težavami, a različnimi načini spoprijemanja z njimi. Ne gre le za podroben opis simptomov in instant rešitev omiljanja tesnobe, temveč za pripoved o procesu soočanja s samim sabo in svojimi demoni, ki nikoli zares ne potihnejo. Zato tudi pravega konca sicer gostobesedno napisane knjige ne more biti. Glavna ugotovitev avtorice je namreč, da tesnobnež nikoli ne ve, kdaj, kako in s kakšno močjo bo nova stiska udarila tokrat.

Bakaričeva ima odličen smisel za (samo)analizo, čeprav v besedilu večkrat, zdi se, da kar opravičujoče pred strokovno javnostjo, poudari, da ni psihologinja, psihiatrinja in podobno, temveč se je o anksioznih motnjah izobraževala sama – ob literaturi, strokovnih člankih, prebiranju forumov in predvsem ob raziskovanju sebe.

Namen knjige Na tesnobi je detabuizacija tesnobe, za katero po mnenju avtorice trpi več ljudi, kot jih to tudi priznava. Tesnobo vidi kot neizbežen odziv človeka na družbo 21. stoletja, na razmere na trgu dela in ideal posameznika, ki naj bi v vseh možnih vlogah, ki jih prevzema, deloval močno, samozavestno, psihofizično vzdržljivo. Pravi, da določen del populacije to pač ni – je občutljivejši, spregledan in velikokrat živi skrito življenje, polno strahov pred odkritjem resničnega jaza.

Ne vem, ali je tesnoba v naši družbi dejansko tak tabu, niti nisem prepričana, ali ga knjiga Na tesnobi res lahko odpravi. Prepričana pa sem, da lahko s ponujenim pisanjem Bakaričeva marsikoga s tesnobe popelje NA SVOBODO. To pripovedno moč ima, življenjsko energijo pa tudi.

Damjana Bakarič: NA TESNOBI (Mladinska knjiga, 2016, 255 str.)

KOMENTARJI

  1. Avtor je odstranil ta komentar.

  2. Toliko lepega o njej preberem, da sem jo morala dati na to read listo;) Zdaj samo držim pesti, da mi čimprej pride pod roke.

    http://knjigoljubka.blogspot.si/

Dodaj odgovor