DINOZAVER JE V MOJI KADI

Ena najzabavnejših in smeh vzbujajočih slikanic v sinkovi zbirki je zagotovo Dinozaver je v moji kadi. Zakaj sproža toliko navdušenja in s čim otroka in starša vabi na razigrano avanturo?

Enkraten je že začetek slikanice – nagovori nas Amelija (tu si dam res duška glede glasu, vzbujanja pričakovanja in skrivnostnosti), simpatična deklica, ki ima strogo varovano skrivnost. Za njo ne vejo ne mama ne ata, niti kužku se ne sanja, da … V njeni kadi je dinozaver! Ime mu je Pierre, Francoz je, kar dokazujejo njegovi privihani brki, baretka in vsebina njegovega kovčka. Je gurman in sladkosned – tu se začne prava zabava za mladega bralca!

Amelija in Pierre ližeta gigantski sladoled (se jima pridružiš?), podata se v deželo samih bonbonov (utrgaj enega z drevesa!), obožujeta plesnivi sir (povohaj, ali diši ali smrdi!) in pijeta vročo galaktično čokolado (pazi, peče!).
Amelijino druženje s prijateljem, za katerega lahko le ugibamo, ali je navidezen ali pravi (je to sploh pomembno?), je prikazano v ličnih pisanih ilustracijah. Besedila v slikanici je malo, na posamezno stran 2-3 povedi, zato je zelo primerna za branje otrokom od 2. leta naprej. Starejšim lahko prosto pripovedujemo ob ilustracijah in zgodbo razširimo, sodelujejo naj tudi sami. Pierre in Amelija jih bosta navdušila!

Bralni namig: Sinova slikanica je dobesedno poslinjena. Vsakič povsem zares poliže velikanski sladoled v njej, zmeraj utrga vsaj tri bonbone z dreves in ob tem ga spodbujam, da kakšnega podeli tudi z mano (malo vaje daj-dam). Obožuje prizor Amelije in Pierra na vlakcu smrti in oponaša njuno razburjenost: AAAAAA! 

Slikanica otroka postavi v aktivno vlogo, tako da sodeluje z obema likoma. Na zadnji strani, ko Pierre domnevno odpotuje, pa se pri postelji na levi skriva pomenljiv namig. Ga bodo prvi zagledali otroci ali vi, odrasli?

Anekdota: Knjigo Dinozaver je v moji kadi sem sinu povsem na slepo, glede na naslovnico in naslov, kupila pred meseci v knjigomatu na Pediatrični kliniki v Ljubljani. Za njo sem odšetla pičlih 5 evrov, otroku pa v zanj težji situaciji dala majhno možnost premostitve v obliki knjige. Da bo tako brana in prijetna, si nisem mislila.

Catalina Echeverri: DINOZAVER JE V MOJI KADI (Morfem, 2014, prevedla Helena Kraljič)

Dodaj odgovor