ERNEST IN TINKA STA IZGUBILA SIMONA

 
Ernest in Tinka sta medved in miš. Nekega večera Tinka na sprehodu izgubi svojega pingvina Simona. Obleži v snegu in nič več si ni podoben, kaj šele uporaben. Tinka je žalostna in jezna. Ernest ji želi pomagati in jo potolažiti, zato iz trgovine prinese kup škatel z novimi igračami. Bodo te lahko nadomestile Tinkino izgubo in jo razveslile? Jasno je, da ne, a Ernest je iznajdljiv in skrben, zato Tinki pripravi presenečenje. Miška je spet zadovoljna, harmonija v njunem domu pa se stopnjuje z obiskom prijateljev.
To je slikanica, ki zgodbo nariše. Dodane so le posamezne kratke povedi, ki vodijo možno pripoved. Ilustracije so natančne, drobne in umirjenih tonov. Čudovite so, se strinjate? Zima, mrak, hlad in sneg so izrisani doživeto, prav tako zaskrbljenost odraslih in veselje otrok.

Sinkova izkušnja: Slikanico mu redno berem od njegovega 2. leta. Kar nekaj mesecev je bila njegova najljubša, povedi je nekaj časa znal celo na pamet.
Slikanica kot pokazatelj otrokovega počutja: Opazila sem, da je sina lep čas izjemno negativno vznemirjala ilustracija (glej zgoraj), ki prikazuje Tinko in otroke, ki se veselijo ob z igračami okrašeni novoletni smrečici. Kadar sva listala po knjigi, je to ilustracijo jezno zavrnil in obrnil list, niti ni želel, da mu o tem delu pripovedujem. To se je dogajalo v obdobju, ko je do vrstnikov čutil veliko strahu in je njihovo družbo zavračal na obiskih, igrišču, v vrtcu. Po približno enem letu so se ti občutki v njem nekoliko (ne pa še povsem) umirili, kar opazim tudi pri listanju Ernesta in Tinke. Ilustracije z otroki ne preskoči več, niti je negativno ne komentira.
Ta nežna praznična slikanica o pomoči drugemu je na aktualnem seznamu 12 zimskih slikanic. Preklikajte ga!

Gabrielle Vincent: ERNEST IN TINKA STA IZGUBILA SIMONA (Sanje, 2013, 28 str., prevedla Ana Barič Moder)

KOMENTARJI

  1. […] njegovimi najljubšimi na tej polici so Dedkov otok, Ernest in Tinka sta izgubila Simona, Črni pes, Deček in hiša in O miški, ki je zbirala […]

Dodaj odgovor