GUSAR GAL

Slikanica specialnega pedagoga Marka Juhanta obravnava temo, ki je bistvena za vzgojo in izobraževanje, doma in širše: kako naj sodelujeta otrok in odrasli, da bo prvi pri tem čim bolj samostojen in motiviran, drugi pa prisoten in vzor?
Otroci se bodo v Gala zlahka vživeli. To je namreč deček, ki sanjari o tem, da bi imel čisto svoj čoln. Odzivi mame in očeta so ob tem tradicionalni – ženska je previdnejša in zaščitniška, oče je drznejši in bolj k akciji usmerjen. Tu nastopi nekaj za sodobno družbo manj značilnega, in sicer dejanske ročne spretnosti otroka in starša. K takemu preživljanju družinskega časa Marko Juhant vseskozi spodbuja, v slikanici pa prikaže postopek izdelave preprostega čolna – od ideje, načrta, izvedbe in plovbe po jezeru. Pri tem je Gal samostojen, oče mu pomaga le pri težjih opravilih. “Takih čolnov smo dejansko z otroki izdelali čez dvajset, nekatere opremili z jambori in jadri. Samo lepilo je v tem primeru zahtevnejše za delo, celo barve so na vodni osnovi,” pove Juhant. Ko čoln prav zares pluje, je veselje Gala in celotne družine nepopisno. Gala, čisto pravega gusarja, med plovbo prijatelj Filip hitro fotografira z mobilnim telefonom. Vpeljavo tega za nekatere kočljivega predmeta v otroško slikanico avtor pojasnjuje tako: “Mobilni telefon je orodje, ne prijatelj. V resnici so že kar en čas del življenja in ga lahko tudi izboljšajo.”
Gusar Gal je izšel v mehki vezavi, ki spominja na šolski zvezek. Avtor pravi, da je knjiga tako prijaznejša za listanje, saj jo lahko med branjem tudi upogneš. K temu dodajam še eno prednost: knjiga je priročna in lažja tudi za prenašanje, zato lahko mimogrede roma v že tako pretežek nahrbtnik ali v avto.

V njej je še ena didaktična posebnost, in sicer odebeljen tisk, ki označuje premi govor. Zaradi tega bodo otroci, ki znajo brati, besedilo še bolj doživeto glasno prebrali. Nezavedno se ob tem vanje zapisujejo tudi pravila o rabi ločil v premi govoru.

Naslov, v katerem je omenjen junak slikanice, nas zlahka zavede do te mere, da bi slikanico Gusar Gal omejili le na bralce, poudarjen moški spol. Marko Juhant odgovarja: “Prvotno je bila zgodba namenjena dečkom, ti se težje lotevajo branja. Fantje ne berejo Baletnih copatk! Punce pa berejo Harryja Potterja. No, srečna roka pri izbiri ilustratorke je razširila moj namen. Dekleta pogledajo ilustracije in hočejo spoznati zgodbo.”
Bralna izkušnja 3-letnika: Sin je slikanico odlično sprejel, zaradi spremljanja celotnega procesa izdelave čolna od začetka do konca priteguje njegovo pozornost. Sledi ji z resnim izrazom na obrazu in z nekoliko zaskrbljenosti pri prizoru, ko si Gal poškoduje prst. Prav tako je zbegan ob ilustraciji Gala z zaščitno masko čez usta, tam pač oživijo vsi zdravniki, bolnišnice, injekcije in ostala nadloga. A slikanica v teh primerih deluje kot predmet pojasnitve – maske ne nosijo le zdravniki, maska v Galovem primeru zaščiti pred prahom, ki nastane zaradi brušenja čolna.

Slikanica je glede na temo in obseg primerna za različne starostne skupine otrok – začnejo lahko že v predbralnem obdobju, torej od približno 2. leta starosti naprej, primerna pa je tudi za samostojne bralne začetke otrok v nižjih razredih osnovne šole.

Marko Juhant: GUSAR GAL (Čmrlj, 2016, 28 str., ilustrirala Anita Pertoci)

 

Dodaj odgovor