Triletnik in Cicido?

Septembra je sin, takrat svež 3-letnik, postal naročnik otroške revije Cicido. Da se bo to slej ali prej zgodilo, sem vedela, ker imam na svoje Cicibane (Cicidoja takrat še niso izdajali) zelo lepe spomine, nisem pa želela, da to postane prehitro in revija nekje obleži. 
Prehitela me je moja teta (hvala!) in tako s tamalim rineva nos v že četrto številko revije. 
Je zanjo res še premajhen? Kaj Cicido prinaša 3-letnemu otroku? 
Gremo po točkah.

1. PRIČAKOVANJE IN PRESENEČENJE
Tamali je po štirih številkah že povsem orientiran in ve, kaj pomeni, ko rečem, da bo v tem tednu prišel Cicido – potem seveda močno pretirava z vprašanji ‘Je že? Bo danes? Kdaj pride poštar? Kam bo dal Cicidoja?’. In ko se umiri in pozabi, je revija v nabiralniku. Presenečenje je vsak mesec krasno.

Posebnost 3-letnika: Ob prvem stiku z revijo ni nad njo kazal nobenega navdušenja. Jasno jo je zavrnil, kakor se pogosto zgodi ob novostih, a po nekaj dneh ga je začela bolj zanimati. Zdaj veliko radovednosti pokaže že takoj, ko prejme novo številko. Prvo dejanje: trganje folije. ‘Pusti, sam bom!’ Čez deset sekund: ‘Ne gleeeee, pomagaj mi!’

Na fotografijah so izseki iz decembrske številke.

2. VESELA KRAVA
Strip Jelke Godec Schmidt sva s tamalim intenzivno spoznavala že jeseni, ko je Vrtec pri veseli kravi naredil genialne premike pri sicer stresnem uvajanju. V vsaki številki je nov strip, ki ga v Cicidoju prebereva najprej in največkrat.

Druge stalne rubrike: Ilustrirane dogodivščine o Hopki in Skokcu, primerne za najmlajše, labirinti Modrega medvedka Marjana Mančka, pesmica, ljudska pravljica, predstavitev živali, naprave, predmeta, uganke …

3. NALEPKE
Nahajajo se v sredici revije. Meni so všeč, ker so lične, pripravijo jih uveljavljeni slovenski ilustratorji, prav tako pa se dobro povezujejo z nalogami v reviji.

Pomoč 3-letniku: Pomagam mu tako, da minimalno odlepim rob nalepke, ki jo odtrga sam, nalepi jo na predvideno mesto v nalogi, a zelo na približno, naravnost pač še ne gre. Sin sicer nima veliko potrpljenja in zanimanja za tovrstne nalepkarske dejavnosti, zato sem presenečena, da ga Cicidojeve sploh pritegnejo.

4. NALOGE
Primerne so za starejše predšolske otroke oz. velja: vsak otrok po svoje in po svojih zmožnostih, ob svojem času; starost ni edini dejavnik. Naloge so preproste in jasne, brez načičkanosti in balasta. Všeč mi je, da so navodila zapisana z velikimi tiskanimi črkami, da jih lahko večji otroci berejo/rešujejo sami.
Vpogled v prihodnost: Sinu bom naloge, ki jih zaenkrat še ne rešuje, shranila.

5. KAKOVOSTNI AVTORJI BESEDIL IN ILUSTRACIJ 
V mojih starševskih očeh je ta točka bistvena, saj odloča o tem, ali bom revijo predstavila otroku in ali jo bom priporočila drugim.

V Cicidoju so podobe Marjana Mančka, Jelke Godec Schmidt, Maje Kastelic, Lile Prap, Silvana Omerzuja, Jelke Reichman, besedila pa so ljudska in umetna (Anja Štefan, Slavica Remškar, Matjaž Schmidt, Marja Strojin idr.).
Bonus za starše: Pod nekaterimi besedili so kratka navodila za vodeno branje otroku za komunikacijo starša z otrokom. Podana so jedrnato in prijazno, spodbujajo pa komunikacijo z otrokom in otrokovo samostojno razmišljanje ob besedilu oz. sliki.

Menim, da se z nakupom oz. naročnino na katerokoli otroško revijo ne mudi, vsaj 3-letniki brez nje ne zamujajo nič bistvenega. Po drugi strani pa v našo družino Cicido enkrat na mesec prinese lušno spremembo, ki omogoča branje zdaj in potem, saj se je k vsaki številki mogoče znova in znova vračati ter v njej glede na otrokov razvoj in zanimanja opaziti nove vsebine. 
Zdaj, ko naročnino imamo, je zagotovo ne damo! 🙂

Opomba: Objava ni naročena.

KOMENTARJI

  1. pri nas smo zaceli s tri in pol. narocila ga je babica. meni se je zdelo vse skupaj se prekmalu. no, potem sem videla njegov odziv. jap, sem se zmotila. takrat mu je bilo vse skupaj bolj veseli dogodek. no, seveda smo ga prebrali naprej in nazaj in resili nalogice. a letos je pa res super. ravno prav je star. najprej se loti revije sam. potem jo prinese k meni h klavirju, da zapojemo pesmico in nato se vse preberemo. potem se nam valja po dnevni in cez par dni ga sam 'prebira' svoji sestrici.

Dodaj odgovor