VEGI ZA DRUŽINO NA BRZINO

Naša družina ni vegi, smo pa brzina. To pomeni, da med tednom veliko hitimo, mama in ata imata v glavi delo, opravke, časovno organizacijo in razporejanje varstva otroka, glavna naloga tamalega je vrtec, ljubezenska dvojina skoraj ne obstaja, družinski trenutki še kar, kosilo je sicer vsak dan na mizi, ampak ne vprašaj, kaj …

No, lahko pa vprašaš in odkritosrčno priznam (lovci na gluten, vnaprej pripravljena živila, dodane sladkorje in ostalo, zatisnite si oči), da veliko cvremo, ker a) je to zelo hiter način priprave okusnih ribic, palčk, polpetov, zrezkov in krompirčkov, ter b) to zelo radi jemo, vemo pa, da najbolj zdravo res ni.

Problem, ki se redno pojavlja v naši kuhinji, je pomanjkanje domišljije na strani glavne kuharice in jedcev. To pomeni, da pogosto krožimo med 3-5 jedmi in ob tem ohranjamo zmerno kulinarično zadovoljstvo. Verjemite, tega se najhitreje naveliča mati, ki že tretjič v tednu na mizo postavlja makarone in cankarjansko čuti, da to ni največ, kar lahko da od sebe.

Logično je, da kot povprečna (namenoma nisem razočarana, čeprav tudi to čustvo dobro poznam) gospodinja redno klikam med omamnimi tujimi in slovenskimi kuharskimi portali, še raje pa se ustavim tam, kjer je moje srce že tako doma – ob knjigi, lahko je kuharska.Tako mi je pod roke prišla knjižica receptov Klavdije Kosič, punce, ki že vrsto let kuha na BoobeeFoodee. Kaj je v njeni sveži Vegi za družino na brzino poleg naslova tako lušnega?

1. Receptov ni preveč
V knjižici najdete vsega po malem – od juh, solat in prilog do glavnih jedi, sladic in namazov. Kratkost knjižice je v tem primeru prednost, ker vsi dobro vemo, da se povprečnemu kuharju, ki išče ideje za vsakodnevne obroke, prehitro zrola od možnosti izbire v obsežnejših kuharskih knjigah (o tem, da večja izbira na kateremkoli življenjskem področju ne prinaša večjega zadovoljstva, je v Izbiri pisala filozofinja Renata Salecl).

2. Kratki recepti in znana živila
Jedi ne vsebujejo milijon neznanih in redkih živil. Za to, da bi kuhal po receptih iz Vegi za družino na brzino, ti ni treba na najbolj eksotičen del tržnice, prav mogoče je, da imaš večino sestavin vsak dan v hladilniku.

3. Pregledni recepti z več informacijami
Tu najdete čas priprave obroka (povrečje: 30 minut), primernost uporabljenih živil za alergike, težavnostno stopnjo priprave jedi, število jedcev ter primernost obroka za malčke, ki gosto hrano šele spoznavajo.

4. Jedi z osebnostjo
Jedi so poimenovane domiselno in zdi se, da imajo osebnost. Imena razkrivajo avtoričin smisel za besedne igre in zavedanje, da ne jemo le z jezikom, niti ne samo z očmi, temveč poskusimo tiste recepte, ki nas prepričajo tudi jezikovno, s humorjem in z domišljijo. V knjižici boste tako našli recepte za jedi, kot so: jajce, beli sir in poskočna duša; torta brez besed; limetina fantazijka; strumni jajčevci in nežne testenine …

5. Spiralna vezava
Kuharske knjige zadnja leta tekmujejo v tem, koliko bodo tehtale, kako sijoč bo njihov papir in kako za obliznit sline bodo fotografirane jedi v njih. Seveda jih je doživetje prelistati, prida praktične pa pogosto niso, saj tako knjigo raje vložiš v vitrino na razstavo kot pa na svoj z oljem in moko popackan kuhinjski pult. Vegi za družino na brzino je vezan s spiralo, zato je videti kot zvezek, in tako se tudi uporablja – priročno, v trenutku, ko stojiš pred štedilnikom in dejansko kuhaš s knjigo v roki.


Klavdija Kosič: VEGI ZA DRUŽINO NA BRZINO (Bubaka, 2016, 83 str., 11,90 EUR)

Dodaj odgovor