12. SLOVENSKI BIENALE ILUSTRACIJE

S tamalim sredi noči, ki se preveša v jutro, šibamo proti domu. Pot od dežurnega zdravnika je veliko mirnejša kot tista k njemu. Drema v mojem naročju in vem, da  s tem že drugič v tem tednu kršimo cestne predpise, ki sem jim sicer dodobra zavezana. Iz bolečega telesa se zvali diskreten stavek ob nekem križišču: “Mami, glej, Rokavička!” Tamali je iz avta v temi uzrl ilustracijo Hane Stupica, ki vabi na letošnji Slovenski bienale ilustracije. Vrata razstave je pred mesecem dni radovedno odprl kar sam …
Ta poznonoči in bolni “Glej, Rokavička!” me je opomnil na to, da je lepe stvari nujno deliti, nanje povabiti, predati svojo izkušnjo, jo zapisati, klicati h kliku ter obljubiti mirno in prijetno sprehajanje med ilustracijami slovenskih avtorjev. Delajo čudovite stvari in prav je, da jih izpostavljajo založbe, sokulturniki, novinarji in tudi blogerji!
Na letošnjem bienalu sem posnela osem fotografij. Anekdote, misli, asociacije in avtorje sem podpisala pod fotke. Naj vas spodbudijo k družinskemu, partnerskemu, prijateljskemu ali samskemu obisku Cankarjevega doma, kjer bo bienale odprt še vse do 19. marca
Družinski namig: Razstava je izjemno primerna za obisk z otrokom – običajno ni gneče, prostor je velik in temen (pomirjujoče), parket fino drsi (za otroke, podobne mojemu, lušna reč), stroga tišina ni nujna (aleluja!), pripravljen je kotiček z barvicami in s pobarvankami, letos vrtijo tudi animirane filme Marjana Mančka.
Iz pravljice Korenčkov palček Svetlane Makarovič, ilustrirala jo je Maja Kastelic.

Iz knjige Svet je kakor ringaraja prihajajo valovi Polone Lovšin.

“Mami, poznaš to punčko?” Nahaja se v slikanici Od kod si kruhek?, podobo je ustvarila Ana Baraga.

Lisičji zmenek Ančke Gošnik Godec.
Marjan Manček in Hribci.

Iz knjige Moj nono. Ilustracija Silvan Omerzu.

Upodobitev Menartove poezije izpod rok Ane Zavadlav.
Vse fotografije, a z drugačnimi komentarji, sem januarja objavila tudi na svojem Instagram profilu. Tam imam pravkar 46 fotografij in po začetni skeptičnosti mi je instamedij zelo všeč, zato vabim, da mi sledite tudi tam.

Dodaj odgovor