KNJIGA KOT POROČNO DARILO?

Opozorilo: Nisem poročena in verjetno nikoli ne bom, v svojem življenju sem bila le na dveh porokah (ene se zaradi rosnih let ne spominjam), zato besedilo pišem zelo na pamet. 
Mogoče pa moje vživljanje v nevesto in ženina ni čisti kiks? Presodite sami.
Mladoporočencema najpogosteje podarjamo denar. Potem denar. In spet denar. Vmes darilne bone. Sušilnikov za lase in jedilnih servisov že dolgo ne. Zato podarimo denar. In bone. In denar.

Ste kdaj mladoporočencema podarili knjigo? Oglasite se v komentarju, zanima me vaša izbira in njun odziv. Vemo, da je knjiga pregovorno zelo lepo darilo – ampak ali je lahko tudi poročno darilo? Da! Oglejmo si 7 skupin knjig, primernih za mladoporočenca.

1. ZAKONSKO MODROVANJE

Zakon ni le ‘vzamem’, je tudi ‘dajem’. Ni od boga dan, niti vzet, temveč je priložnost za veliko potrpljenja, razumevanja in zbliževanja. Partnerja bosta v odnosu neštetokrat trčila in se spet okrepila. Naslovi, ki lahko dolgoročno vplivajo na kakovost njunega odnosa, so: Formule ljubezni, Ljubeznoslovje, Skupaj ali narazen?, Samo ljubezen ni dovolj, 5 jezikov ljubezni, Ljubezen v času osamljenosti

* Omenjene naslove priporočam v branje vsem, ne le mladoporočencem, saj prinašajo odprt in kritičen pogled na sodobno partnersko zvezo.

2. SEKSI VSEBINE
Statistika vajinemu spolnemu življenju v zakonu mogoče ni najbolj naklonjena (nekaj bodo pozneje odvzeli še otroci, če jih načrtujeta, haha), a za darilo lahko mladoporočencema poklonimo Skrivnosti kamasutre, Seks: Tako se to dela in podobne knjige o spolnosti.
 
3. LJUBEZENSKA KLASIKA
Ljubezen se napaja iz dotikov in besed. Za prve bosta mladoporočenca z lahkoto poskrbela sama, obilo besednih užitkov, teatralnosti in simbolike pa ponujajo največje svetovne ljubezenske zgodbe. Poklonite jima Ano Karenino, Prevzetnost in pristranost, Jane Eyre, Romea in Julijo ali Beležnico.
 
4. SMEH JE POL ZAKONA
Mladoporočenca boste nasmejali s hudomošnimi knjigami, kot so Ženin: navodila za preživetje, Seks za telebane ali Seks: navodila za uporabo.
 
5. SKUPNI HOBIJI
Mladoporočenca sta morda gurmana, navdušena športnika, hribolazca, popotnika, ljubiteljska fotografa … Premislite o njunih zanimanjih in jima podarite turistični vodič po deželi, kamor odhajata na medene tedne, uporabno kuharsko knjigo s splošnimi ali bolj specifičnimi recepti, knjigo Nenavadni vodnik po nenanavadni Sloveniji in podobno.
6. SLIKANICA ZA VAJU
Že res, da so slikanice v prvi vrsti namenjene otrokom, a v sporočilo zares dobrih se zlahka vživimo tudi odrasli. Za mladoporočenca izberite takšno, ki se vam zdi povezana z njuno zgodbo in osebnostjo. Klasika je Mali princ, primerne pa so tudi Jaz, Val, Selma in druge …
 
7. LJUBEZEN V VERZIH

Mladoporočencema poklonite pesniško zbirko, ki naj ju skozi verze nagovarja tiho in glasno obenem. Izpostavljam le nekatere slovenske pesnike najlepše ljubezenske poezije: Tone Pavček, Ciril Zlobec, Feri Lainšček, Svetlana Makarovič, Neža Maurer …

Ni nujno, da je knjiga samostojno darilo mladoporočencema. Lahko je le simboličen dodatek, v katerega nujno zapišite osebno in lično oblikovano posvetilo s podpisi. Knjiga v tem primeru nadomesti kuverto, saj lahko vanjo zataknete tudi denar ali bone.

KOMENTARJI

  1. Ooooo, zdaj to najdem, jaz sem dala to: Najina poroka ali jaz in iris se poročiva . Prikupna.

    1. Hvala za predlog! Jaz sem pred kratkim slučajno našla rabljeno, mislim, da iz 70-ih, o idealni skrbi za družino in gospodinjstvo … tako tradcionalno in arhaično, da je smešno, zato sem jo podarila nevesti.

  2. Ravno knjigo imam pripravljeno za poročno darilo. Ker bo poroka v slovenski Istri in je obema ta konec zelo pri srcu, sem izbrala knjigo Šavrinke. Seveda bo v knjigi posvetilo in denar. 🙂

    1. Nina, krasno in zelo pozorno izbrano darilo upam, da bo mladoporočencema všeč.

  3. Najino poroko sem tudi jaz že poklonila.

    Zdaj pa izbiram novo. Joj, prejoj, kako je to težko 🙂

Dodaj odgovor