KRATKE PRAVLJICE ZA UTRUJENE STARŠE

Draga mama in ata, sta danes kaj utrujena? Seveda sta, ampak priznajta … Velikokrat ta utrujenost sploh ni telesna, ampak predvsem psihična. Je posledica naveličanosti, neprestane organizacije, pogostih dvomov o vzgoji otroka in truda, ki ga vlagata v ohranjanje družinskega ravnovesja. To je glavni motiv zbirke Kratke pravljice za utrujene starše, ki jo je napisal priljubljen češki pisatelj Michal Viewegh. Logično, da privabi že z naslovom!

Viewegh je v predgovoru h knjigi zapisal: “Na svetu je brez števila knjig za otroke, vendar si drznem trditi, da je to, ki jo zdaj držite v rokah, napisal nekdo, ki je mislil predvsem na vas.” Z njo hudomušno nagovarja starše, ki lahko 17 pravljic (vsako naj bi bilo mogoče prebrati v pičlih 10 minutah) berejo z otrokom ali sami zase. V pravljicah prevladuje odrasli pogled na družinski kaos in red, zato so nekateri posebej pikantni deli obarvani modro in jih ob branju z otrokom preskočite (ali pa ne, haha).

Pravljice pripovedujejo o mami lekarnarki in očetu igralcu, ki imata dve deklici, štiriletno Saro in dveletno Baro. Dogajajo se jim prav take reči kot vaši družini, nasmejali se boste njihovim peripetijam, morda vas bodo kateri od vzgojnih prijemov začudili, toda ob slikovitem opisu njihovega družinskega življenja boste začutili bistvo vsakega starševskega odnosa z otrokom: sproščen naj bo (pa zmeraj ne more biti, vem!).

V Kratkih pravljicah za utrujene starše družina ni idealizirana, niti ni problemsko zastavljena celica družbe. Izstopa razumevanje med odraslima članoma, ki nista perfektni osebnosti, niti partnerja niti starša. Da sta s sodobnim idealom popolnega starša vendarle obremenjena, razkrije šele zadnja pravljica z naslovom Psihološko pomembna pravljica samo za starše. Tole bi bilo vredno natisniti in si jo prebrati na najbolj siten dan!

Tudi očka je kdaj naveličan igračk, nereda in hrupa. Kako naveličana je mama vseh mogočih lastnih in otrokovih zahtev, preoblačenja ter načrtovanja družinskih aktivnosti! Kako utrujena sta kdaj starša v svojem telesu, še bolj pa v duhu, ker jima ob službi in vzgoji zmanjka časa zase, za odraslost, za spolnost, za prijatelje, za počitek … In kako pomembno je, da take občutke delita drug z drugim in si na koncu najbolj kaotičnega družinskega dne dasta vedeti, da se pod tem vseeno vedno in za zmeraj skriva velika ljubezen do otrok. Ljubezen, zaradi katere o sebi pogosto dvomimo kot starši, ker pač želimo biti dobri, najboljši (komu na čast?).
Zbirka Kratke pravljice za utrujene starše je lahko zelo lepa pozornost za sveže pečena starša. Ko njun novorojenec dobi vso pozornost in tisoč telegramov s pliškoti, staršema le stisnemo roko, s fotrom morda popijemo pivo, mami pa poklonimo čaj za dojenje. Zapremo vrata in družina naj vozi po svoje. Mislim, da jima lahko s to zabavno in iskrivo knjigo o družinskem vsakdanu poveste veliko več – odmevala bo dolgo, morda še bolj, ko se dojenček prelevi v nabritega malčka. Kratke pravljice za utrujene starše s klikom naročite v spletni trgovini Založbe Narava.

Bralno in ustvarjalno: Kaj pa če bi podobno knjigo pravljic napisala tudi vidva, utrujena starša? V njej lahko v obliki kratkih zgodb otrokom pripovedujeta o sebi, svojem poklicu, vsakdanu, o tem, kako sta se spoznala, kako sta oblikovala svojo družino, kdaj so vaju otroci najbolj radostili in kdaj bi jih najraje izstrelila na luno … Pripovedujte, zapišite, natipkajte, natisnite, spnite, morda porišite. Podarite to zbirko otroku za njegov 18. rojstni dan ali ko bo sam postal starš, mogoče pa pravljice skrijta pred drugimi in jih shranita le zase?

Nekaj je neizpodbitno: prav vsaka družina ima svojo zgodbo, svoje pravljice, svojo utrujenost in svojo srečo. Nima pa vsaka knjige o tem.


Michal Viewegh: KRATKE PRAVLJICE ZA UTRUJENE STARŠE (Založba Narava, 2016, 70 str., ilustrirala Radka Folprechtova, prevedla Nives Vidrih, 14,90 EUR)

Recenzija knjige je nastala v sodelovanju z Založbo Narava. V celoti kaže moj iskren pogled na zbirko.

KOMENTARJI

  1. […] Majerle, stvarno-pravljično pa je izkustven primer simpatičnega starševskega para prikazan v Kratkih pravljicah za utrujene starše. Oboje priporočam v […]

Dodaj odgovor