PET MINUT PRED SPANJEM

Kaj pa se pri vas doma dogaja 5 minut pred spanjem? Če imate otročka, potem vi takrat verjetno že fino zehate, tamali pa še kar klepeta in se zvija po postelji, kajne? O tem, kaj se v tem kočljivem času dogaja v naši hiši, raje pomolčim, ker je pogosto za v cirkus, o hudomušni otroški slikanici Pet minut pred spanjem pa rada kaj prišepnem.
Vir fotografije: www.morfem.si
To je slikanica v mehki vezavi, ki čez širna morja popelje z optimističnim refrenom:
“Čas za spanje, moji srčki!” 
 
Na ladji so poleg glavnega pirata še štirje mulci, piratski pomočniki. Nebo se že temni in treba bo v posteljo, a kaj ko mali pirati ne delijo bioritma svojega vodje. Tamali si seveda takoj želijo pridobiti vsaj 5 minut, zato se glavni pirat z njimi pozabava. Ko takole odštevajo minutko po minutko, jim pirat naloži vse sorte nalog: pomiti je treba palubo, popraviti jambor, prešteti zaklad, in če otroci še vedno nočejo v posteljo, imajo očitno dovolj energije vsaj še za pospravljanje kabin. To je vzgojni pristop, a? Otroci zehajo, oči imajo še komaj odprte, spali pa ne bi. Oh, sladko prednočno upiranje volji telesa in raztegovanje nočnega časa. Ali nismo odrasli podobni?

Slikanica je primerna za najmlajše divjake. Sicer ne verjamem, da jih bo uspavala, morda je tudi nevarna, saj lahko otroka navda z novimi idejami o tem, kako podaljašati odhod v posteljo (za starša pa koristna, ker lahko otrok v tem času, ko ni zaspan, pospravi celotno stanovanje, muahaha), se ji boste pa vsi skupaj zelo nasmejali.

Richard Dungworth: PET MINUT PRED SPANJEM (Morfem, 2014, 27 str., ilustrirala Sharon Harmer, prevedla Helena Kraljič)

Dodaj odgovor