ZIMSKI ŽIVŽAV

Ljudje so zime gojimo dvoje skrajnih občutij. Eni jo obožujejo, drugim pa že po nekaj dneh prekipi. Otroška slikanica Zimski živživ utegne zanimati oboje. Prvi ob njej še potencirajo zimske radosti, drugi si jo lahko ogledujejo na toplem in suhem. Pokukamo vanjo?
Tisto, kar je pri tej slikanici brez besedila najbolj mikavno, je možnost neštetih zgodb, ki si jih lahko ob njej izmislimo. Vsaka stran prinaša novo poglavje v nekem zimskem dnevu ljudi. Njihovi obrazi se ponavljajo do konca kartonke. Ilustracije so jasne in prijetnih barv. Izstopa, da se je avtorica posebej posvetila izrisu oseb, katerih značaj, poklic, razpoloženja in življenjske vloge lahko razberemo iz njihovih oblačil, predmetov, ki jih obkrožajo, in spreminjajočih se izrazov na njihovih obrazih ter drži telesa.
 
Na sedmih velikih ilustracijah prepoznamo tisto, kar je očitno povezano z zimo (sneg, sankanje, novoletna smrečica, zimska oblačila …), in tudi podrobnejše značilnosti tega letnega časa (dimnik, iz katerega se kadi, menjavanje gum na avtomobilu …). Slike nas popeljejo od natančno izrisane notranjosti večstanovanjske hiše, ob kateri otrok spoznava predmete v posameznih bivalnih prostorih, mimo obrobja mesta in železniške postaje do novega in starega mestnega jedra, ki ju lahko večji otroci primerjajo (npr. manjše trgovine : veleblagovnica). Povezovalec vseh ilustracij je avtobus, ki na koncu pripelje do drsališča na mestnem robu, potniki pa so se na tej liniji že večkrat menjali.

Notranjost večstanovanjske hiše
Avtobus kot rdeča nit slikanice
Rotraut Susanne Berner: ZIMSKI ŽIVŽAV (Mladinska knjiga, 2016, prevedla Alenka Veler, 16 str., 14,96 EUR)Zimski živžav ponuja obilo možnosti za pripovedovanje, igranje, ugibanje in iskanje. To je poučna in zelo zabavna slikanica, zato naj ponudim nekaj preprostih idej za družinsko druženje ob njej:

Izberite poljuben lik v slikanici, poimenujte ga, določite njegovo starost, poklic, poglejte, kaj počne, kam je namenjen, ugibajte o njegovi življenjski zgodbi. Starejši otroci si lahko postavijo več omejitev: oblikuj najbolj neverjetno/zabavno/dolgočasno zgodbo.

– Izberite eno ilustracijo in se ob njej igrajte igrico ‘Poišči …’. Eden sprašuje, drugi ugiba. Mlajšemu otroku odrasli zastavlja preproste naloge (Poišči hišo.), starejšemu težje (Poišči deklico s kitkami.). Otroka spodbujajmo, da tudi on nam zastavlja vprašanja.

Bralni namig in izkušnja 3-letnika: Tamali je redko pripravljen zamenjati vloge pri tej igri. Ugotovila sem, da vprašanja raje zastavlja, če se odrasli ob njem sprva dela nekoliko nevednega (Kaj? Hišo? Hmm, nobene hiše ne vidim, joj, hiša, hiša, kje si?). To ga noro nasmeji in začudi, hkrati rad pomaga najti pravilen odgovor.

Vadite štetje. Na primer: preštej vse okraske na novoletni jelki.

Vadite barve. Na primer: najdi vse osebe v zelenih oblačilih. Ali lažje: povej, kakšne barve je avtobus.

–  Združite štetje in barve. Koliko predmetov rdeče barve vidiš na sliki?

Najdi vse osebe v zelenih oblačilih.
Preštej okraske na novoletni jelki.
Stari del mesta
Železniška postaja
Zimski živžav je nagrajena slikanica (Andersenova nagrada 2016) in je del štirih podobno zasnovanih kartonk o letnih časih. V slovenščini imamo zaenkrat poleg zimskega še Jesenski živžav, letos pa bo zbirka dopolnjena še s pomladjo in poletjem. Slikanica je primerna predvsem za predšolske otroke. Ob njej vidim že enoletnika, idealna pa se mi zdi po 2. letu starosti. Možno jo je uporabljati tudi v prvih razredih osnovne šole, na primer kot spodbudo pri ustvarjalnem pisanju pri pouku slovenščine ali pri spoznavanju letnih časov pri naravoslovju.
Rotraut Susanne Berner: ZIMSKI ŽIVŽAV (Mladinska knjiga, 2016, prevedla Alenka Veler, 16 str., 14,96 EUR)

Dodaj odgovor